Tjedan suvremenog plesa ove godine slavi 35. rođendan

Međunarodni festival Tjedan suvremenog plesa, koji će se održati od 6. do 12. lipnja u Zagrebu i Rijeci, ove godine slavi svoj 35. rođendan, a jubilarno izdanje otvorit će premijera predstave "Shake It Off" Brune Isakovića i Mije Zalukar u Zagrebačkom plesnom centru.

Zemlja partner ove godine je Italija, slijedom višegodišnje suradnje s talijanskom plesnom scenom i autorima, najavili su organizatori, Hrvatski institut za pokret i ples, iz ovogodišnjeg izidanja.

Iz programa izdvajaju skupinu Kafig koreografa Mourad Merzoukia koja dolazi u Zagreb s predstavom "Pixel" te austrijsku skupinu Liquid Loft koja će otvoriti međunarodni blok festivala hrvatskom premijerom predstave "Candy's Camouflage" u koreografiji Chris Haringa, koja već godinu dana plijeni pažnju europske publike.

Skupina Candoco Dance Company, najveća i najpoznatija međunarodna plesna grupa koja je posvećena inkluzivnosti, predstavit će svoju novu predstavu u koreografiji Yasmeen Godder "Face In", koja nakon Zagreba gostuje i u Rijeci.

U suradnji sa sve dinamičnijom talijanskom plesnom scenom koja bilježi nagli uspon proteklih nekoliko godina na zagrebački festival dovodi talijansku autoricu Silviu Gribaudi, koja je svoju međunarodnu karijeru započela u okviru projekta "Choreoroam", kada je boravila u Zagrebu.

Bit će tu i talijanska skupina CeC Company, koja će se predstaviti sa svojim djelom "Tristissimo".

Nakon nekoliko godina izbivanja iz Hrvatske međunarodno afirmirana umjetnica Petra Zanki se vraća na festival, gdje će predstaviti svoj recentniji rad "365", Sonja Pregrad predstavlja rad "Dom".

Trafik, tranzicijsko kazalište iz Rijeke i "jedinstven kulturni fenomen u području performativnih umjetnosti u Hrvatskoj", proslavit će na festivalui 20. godišnjicu rada, predstavom "Travelogue" jednog od suosnivača skupine, Žaka Valente.

Nastavlja se i suradnja sa slovenskom organizacijom Flota te predstavlja mladi plesni duet u usponu Alien Express, koji je među 20 odabranih s top liste 2017. popularne paneuropske koreografske platforme "Aerowaves".

S obzirom da festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples više od tri desetljeća, sustavno senzibiliziraju širu javnost kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću te podupiru inkluzivnu umjetničku praksu, koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom i ove godine dio programa posvećuje se tome.

U Zagreb i Rijeku dovodi britansku skupinu CandoCo, koja će održati i besplatnu radionicu posvećenu inkluzivnoj praksi. IMRC kolektiv, koji djeluje u okviru Hrvatskog instituta za pokret i ples, predstavit će radove u nastajanju, netom poslije premijere predstave "Bella Ciao".

Tijekom festivala u Zagrebu počinje još jedan europski projekt koji se osvrće na pitanje identiteta, otvorenosti, društva bez granica, empatiji prema inkluziji drugih i drugačijih - "Migrant Bodies/Moving Borders".

Uz partnere i umjetnike iz Hrvatske, Francuske, Italije i Austrije, kroz druženja i upoznavanje migranata više generacija, a koji Zagreb i Hrvatsku zovu svojim domom, istraživati teritorij kroz utjecaj umjetnosti na mogućnost suživota te fenomen migracije kao izvor inspiracije.

Tjedan suvremenog plesa ove se godine održava uz izazove koji ih prate proteklih nekoliko godina - nedostatak većih prostora za sve zahtjevnije predstave, zastarjelu tehnologiju, smanjenu financijsku potporu, a što se, napominju organizatori, odrazilo i na manji broj uvrštenih predstava.

Osim u Zagrebačkom plesnom centru, taj najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj te jedan od najstarijih u Europi, održavat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih.