DHF: Otvorene prijave za masterclass Darka Rundeka

U okviru ovogodišnjih Dana hrvatskog filma (DHF), na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti (ADU) 20. lipnja održat će se masterclass glazbenika Darka Rundeka, koji u svom opusu ima i zapažena ostvarenja filmske glazbe.

Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glazbenika i filmskih skladatelja osim petnaestak studijskih i live albuma, niza kazališnih i radijskih režija, glazbe pisane za kazališne predstave i epizodnih uloga odigranih na filmu, Darko Rundek kao autor prepoznatljivog zvuka potpisuje  i filmsku glazbu u petnaestak različitih produkcija. Rundek je radio glazbu za filmove u regije, a od početka 90-tih najviše u hrvatskim ostvarenjima.

Prvi angažman dobio je u "Orlu" Zorana Tadića (1990.), nakon čega je najviše surađivao s redateljima svoje generacije sa studija na Akademiji dramske umjetnosti - Snježanom Tribuson u igranim filmovima "Tri muškarca Melite Žganjer" (1998.), "Crna kronika ili dan žena" (2000.) i "Ne dao bog većeg zla" (2002.).

Surađivao je i sa Silvestrom Kolbasom na dvama dokumentarcima "Sve o Evi" (2003.) i "Ratni reporter" (2011.), oba u produkciji Factuma Nenada Puhovskog, koji ga i kao redatelj angažira u cjelovečernjem dokumentarcu "Generacija68" (2016.) za koji je osvojio Zlatnu arena za glazbu.

Za svoje su ga filmove pozivali i  autori mlađe generacije, poput Dražena Žarkovića ("Novogodišnja pljačka", 1997.), Filipa Šovagovića ("Pušča bistra", 2005.) i animatorice Irene Jukić Pranjić ("Ornament duše", 2011.).

Soundtrack u višestruko nagrađivanoj animiranoj adaptaciji Ćopićeve "Ježeve kuće" (2017), u režiji Eve Cvijanović, donosi mu i nagradu za najbolju filmsku glazbu na prošlogodišnjim Danima hrvatskoga filma.

Rundek će polaznike masterclassa upoznati sa specifičnostima kreiranja muzike za film u usporedbi (i usporedo) s kantautorskom i kazališnom praksom.

Ugostit će i autore s kojima je uspješno surađivao, Nenada Puhovskog, Silvestra Kolbasa, Irenu Jukić Pranjić i Vesnu Biljan Lončarić, koji će govoriti o konkretnim filmskim projektima, međusobnoj suradnji i cjelokupnom procesu oblikovanja zvuka na filmu i njegova združivanja sa slikom.

Zainteresirani za radionicu prijavljuju se do 10. lipnja na e-mail: vanda@danihrvatskogfilma.net.

Ovogodišnji, 27. Dani hrvatskoga filma održat će se u Zagrebu od 16. do 20. lipnja, a za nagrade će se natjecati 63 filma, odabrana između njih 259 prijavljenih.