Bugarska veleposlanica: Naučila sam puno od Hrvata i družila se s divnim ljudima

Nakon šest godina u Hrvatskoj, nj.e. Tanya Dimitrova, bugarska veleposlanica završava svoj mandat u našoj zemlji. Koliko je zadovoljna onime što je uspjela napraviti u svome mandatu, kako su protekle godine u Hrvatskoj, što joj se posebno dojmilo i što će ponijeti sa sobom u Bugarsku otkrila je HRT-ovoj novinarki Dubravki Žiljak.

Kroz svih tih šest godina otkad sam tu smo uspjeli napraviti niz vizita, održavamo nivo kontakata, puno gradova prijatelja, razmjena gospodarska nam se povećala, turistički smo se duplo povećali brojevi tako da mislim da smo dosta napravili ali uvijek može više. Oko 5 spomen ploča smo postavili, 2 velika spomenika, jedan u Zagrebu, jedan u Vukovaru, cijelo vrijeme smo se trudili kulturnu, gospodarsku i socijalnu suradnju održavat i nadam se da je to ipak neki korak naprijed.

Koliko ste znali o Hrvatskoj prije nego što ste ovdje došli 2012. kao veleposlanica?

Dvije ili tri godine prije dolaska u Hrvatsku sam bila u Dubrovniku ali u Zagrebu i po drugim dijelovima nisma bila. Ali u tih 6 godina odkad sam u Hrvatskoj sam zavoljela cijelu Hrvatsku, proputovala sam svaki dio vaše prekrasne zemlje i oduševljena sam.

Koliko su Hrvatska i Bugarska slične?

Hrvatska i Bugarska su jako sličnei nude se slične stvari i mi smo prijateljske države i narodi koji su se dugo podupirali kroz stoljeća i naravno to se osjeća, ta energija između nas je jako slična i jako dobra. Jedina stvar koja mi je na neki način različita to su vaše plaže koje su kamene i vrlo malo imate pješčanih plaža, kod nas je tipično imati kilometrima dugačke pješčane plaže i meni je bilo baš čudno ispočetka kad sam došla  rekla sam-dobro, gdje sad trebam leć, šta je ovo ali na kraju krajeva sam tako zavoljela leć na kamen kako i stajat na pijesku tako da mi je sad fantastično i ne razumijem ljude koji ne vide ljepotu leći na kamen.

Što Bugari misle o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji?

Ispočetka kad sam ja došla uglavnom je više Hrvata dolazilo u Bugarsku nego Bugara u Hrvatsku ali sad se značajno promijenilo to a ja sam kao ambasador Hrvatske u Bugarskoj.

Što vi mislite o našoj obali?

To je razvijena obala koja je stvarno fantastična, ja sam bila skoro na svakom otoku i to da imate otoke je nešto super super zanimljivo,m lijepo, prekrasno, divno i skroz različito od tog što mi nudimo. Kod nas nema tih otoka, obala nije tako razvijena kao kod vas i stvarno magnetizam prirode je skroz drugačiji.

Kako provodite slobodno vrijeme?

Imam puno prijatelja ovdje u Hrvatskoj, ostvarila sam niz prijateljstava i hvala bogu većina njih ima kuću na moru i ja idem kod njih i mi smo jako sretni da provodimo skupa vrijeme.

Napisali ste nekoliko knjiga. U nekima se bavite tradicijom, u nekima psihologijom, duhovnim razvojem. Što biste možda istaknuli možda kao ključnu stvar za uspjeh na svim razinama?

Što se tiče moje prijašnje knjige "365 danas", to je knjiga koja ostvaruje ciljeve. Posebno sam za Hrvate napisala tu knjigu zato što ta mi je ideja pala dok sam bila u Dubrovniku u jednoj maloj skučenoj sobici tako da mislim da taj koncept koji sam napisala, dala Hrvatima može biti jako koristan zato što ako radimo svaki dan na sebi napravit ćemo iskorak, ako to odgađamo nećemo nikad uspjeti...budem, budem, budem kako neki Hrvati vole govoriti- ne bude.

Što mislite o našoj hrani? Volite li kuhati?

Volim prvenstveno mediteransku hranu i kad idem na more volim ić po svim restoranima zato što ima specifičnih stvari koje se nude i probam ja kuhat isto tako za svoje prijatelje to što sam tu naučila. Tu sam postala stručnjak za maslinovo ulje koje sam vrlo malo koristila u Bugarskoj a sad imam maslinovo ulje doma za sve što se kuha, od deserta do osnovnih jela itd. Za svako jelo imam specifično maslionovo ulje koje koristim i to će mi ostat kao vaša hrvatska vina, ulja i hrana će ostavit jedan poseban otisak u meni.

Koje ćete nove vrijednosti ponijeti iz Hrvatske u Bugarsku?

To što ću svakako sa sobom uzeti to su prekrasna prijateljstva koja sam tu ostvarila, divnih ljudi s kjima sam se družila. Naučila sam puno od Hrvata, nadam se da sam i ja nešto doprinjela njima i ta prijateljstva se nadam da traju zauvijek. Što ste naučili od Hrvata? Naučila sam uživati u životu. Mi u Bugarskoj nemamo tu riječ, to se kod nas prevodi kao "naslada" ali mi vrlo rjeđe koristimo tu riječ. Englezi oni kažu "enjoy" a vi baš uživate u svemu- uživate dok radite, dok pijete kavu, dok gledate tv, dok idete na more, uglavnom vi uživate u svakom trenutku svog života.

I za kraj, kako vidite nastavak svoje karijere?

To će Ministarstvo vanjskih poslova odlučiti. Obzirom na to da Bugarska predsjeda EU trenutno do 30.6. smo mi apsolutno usmjereni u tome da završimo naše predsjedanje na pravi način tako da nitko se trenutno ne bavi s rotacijama, ne znam ni tko će doći na moje mjesto, ne znam ni ja gdje idem.