6. lipnja 1865. - Ubijen Wiliam Quantrill

Poslije američkog građanskog rata na vojsku poražene „južnjačke“ vojske primijenjen je zakon o aboliciji.

Većina se vratila kućama, neki su poput Garyja Coopera u filmu Vera Cruzu zarađivali kao plaćenici u Meksiku, a postojali su i oni koji nisu priznavali ni oprost ni poraz. Takvi su odlučili živjeti u sedlu, pljačkati banke i umrijeti u čizmama. Svoj su uzor vidjeli u Williamu Quantrillu, ozloglašenom vođi paravojne „južnjačke“ postrojbe koja je haračila po Missouriju i Kansasu tijekom rata.

Sam Quantrill ubijen je u Kentackyju u zasjedi 6. lipnja 1865. u 27 godini, svega nekoliko mjeseci po svršetku rata. No legenda ga je nadživjela!
Tijekom rata njegovi su se jahači odlučno suprotstavljali Yankeejima, ali poznatiji su bili po iznenadnim napadima na nezaštićene gradove duboko u sjevernjačkoj pozadini. 

Zao glas o Quantrillovoj postrojbi posebno se pročuo poslije masakra u Lawrenceu 1863. godine. Poslije Quantrillove zapovijedi: „Pobijte sve i zapalite sve!“ njegova je družina potpuno uništila grad i pobila sve muškarce kadre ponijeti oružje. Zajedno s Quantrillom jahali su i budući ozloglašeni pljačkaši Cole Younger i Frank James, uz Jesseja Jamesa okosnica najpoznatije pljačkaške bande. Pojavi se iznenada, djeluj brzo i pobjegni još brže! metoda je koju su ti okrutni banditi naučili od Quantrilla.

Povjesničari se ni danas ne mogu složiti je li Quantrill zaslužio mjesto u povijesti kao odvažni ratnik i lokalni junak ili je bio samo bezobzirni patološki ubojica. U mnogim pričama, pjesmama i posebno vesternima opjevano je vrijeme krvavog ujedinjenja američke nacije u kojemu su isplivale mnoge zvijezde sumnjivog sjaja, pa tako i Quantrillova.