7. lipnja 1993. - Poginuo Dražen Petrović

U automobilističkoj nesreći 7. lipnja 1993. na autocesti nedaleko od Ingolstadta u 28. godini poginuo je hrvatski košarkaš Dražen Petrović.

Na tako okrutan i nesretan način prekinuta je karijera najboljeg i u svijetu najpriznatijeg hrvatskog sportaša svoga vremena koji je proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća. Dražen Petrović rođen je u Šibeniku 22. listopada 1964. Još kao dječak zavolio je košarku, a njegova iznimna upornost i predanost svakodnevnim treninzima uz neprijeporni talent brzo ga je vinula među najbolje u svim uzrastima. U šesnaestoj je postao prvotimac Šibenke, te svojim pogotcima doveo rodni grad do naslova prvaka Jugoslavije 1983. Cibona i Real Madrid bili su nedostižni svim europskim klubovima u onim godinama kada je Dražen igrao za njih. Postigavši sve u Europi, otišao je u najjaču svjetsku ligu-NBA.

U reprezentacijskoj karijeri okitio se trima olimpijskim medaljama. Treća mu je sigurno bila najdraža. Kao kapetan hrvatske reprezentacije na njezinoj prvoj Olimpijadi odveo je svoje suigrače do srebrne medalje i nezaboravnog finala protiv američkog "Dream teama".

Tragična nesreća promovirala je Dražena u legendu, nezaboravnog košarkaškog Mozarta koji je otišao na vrhuncu moći. U središtu Zagreba, trg, sportska dvorana i muzej Dražena Petrovića zauvijek će podsjećati na sportaša koji je Hrvatskoj podario nezaboravne košarkaške noći. Jednako kao i njegova skulptura ispred sjedišta Međunarodnoga olimpijskog komiteta u Lausanni.