Svjetski dan zaštite okoliša: Borba protiv zagađenja plastikom

Šest veleposlanika zaronilo je na Murteru zajedno s članovima organizacije WhiteFlag International pod vodstvom Kristijana Curavića kako bi pomogli u čišćenju Jadranskog mora.

Akcija se organizira povodom Svjetskog dana zaštite okoliša kojem je ove godine tema Borba protiv zagađenja plastikom.

Prva diplomatska ekološka akcija u Hrvatskoj organizirana je s ciljem podizanja svijesti građana o jednom od najvećih ekoloških problema u svijetu - golemoj količini plastike i nerazgradivog otpada koje se nalazi na morskom dnu ili pluta morskim strujama te ugrožava morske organizme i zdravlje ljudi.

U projektu Ocean Ambassadors, kojem je cilj zaštita i sustavno čišćenje Jadranskog mora, sudjeluju veleposlanici Kanade, Njemačke, Slovačke, Švedske, Švicarske i Velike Britanije.

Neki do veleposlanika i sami će zaroniti i uz pomoć profesionalnih WhiteFlag International ronioca, čistiti morsko dno, vadeći plastiku i ostali nerazgradivi otpad. 

Partneri u projektu su i Šibensko-kninska županija, Općina Murter Kornati i TZO Murter-Kornati.

Podaci UN-a pokazuju da 8 milijuna tona plastike ulazi u ocean svake godine. Znanstvenici su zbog toga pozvali na strože ograničavanje uporabe plastike. Upozoravaju da bi do 2030. godine u morima moglo biti više plastike nego riba.