Književna preporuka: 'Život vilenjaka' i 'Ples u dvorištu'

Književna kritičarka Jagna Pogačnik izdvojila je ovaj tjedan knjige 'Život vilenjaka' Muriel Barbery i 'Ples u dvorištu' Marije Rakić Mimice.

Muriel Barbery - 'Život vilenjaka'
Muriel Barbery, višestruko nagrađivana francuska spisateljica, rođena 1969. godine u Casablanci. Školovala se u Parizu i doktorirala filozofiju. Predavala na sveučilištima, a 2008. napušta akademsku karijeru i odlazi u Kyoto. Taj će boravak u Japanu izvršiti neizbrisiv utjecaj na njezin život i djelo. Njezin roman 'Otmjenost ježa' postigao je golem uspjeh u Europi i svijetu, preveden je na više od trideset jezika u milijunskoj nakladi, da bi uspeo autoricu na sam vrh suvremene francuske proze. 2016. Muriel Barbery je gostovala na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu.

Ovo je prvi od romana koji otvara vrata u vilinski, fantastični svijet, roman o Mariji i Clari, nezaboravnim heroinama svijeta koji se suočava s uništenjem. To je bezvremenska priča o silama dobra i zla i meditacija o snazi prirode, glazbe, umjetnosti, pripovijedanja i ljubavi. 

Protagonostice 'Života vilenjaka' su dvije djevojčice - Marija koja živi u seoskoj zabiti francuske pokrajine Burgundije i Clara koja se, nakon djetinjstva provedena u Abruzzu, seli u Rim gdje su je poslali kako bi razvila svoj nesvakidašnji dar za glazbu. Maria je siroče, jednog zimske noći njezina ju je sadašnja obitelj jednostavno pronašla i sada ih nevjerojatno usrećuje; ona može razgovarati sa životinjama koje ovdje predstavljaju nekakav most prema trećoj dimenziji. I Clarino je rođenje tajanstveno - ona je siroče koje živi kod župnika i ima nevjerojatan osjećaj za lijepo, posebno melodičnost svijeta, a usavršavajući se kod velikog maestra iskazuje duševna stanja preko melodije. Glazba je ta koja pred očima stvara nepoznate krajolike, pobuđuje raspoloženja i jedan je od mogućih puteva u svijet fantazije.

Među djevojčicama postoji tajna veza - svaka je na svoj način povezana sa svijetom vilenjaka - svijetom umjetnosti, tajanstvenog, ali i svijetom prožetosti s prirodom koja ljudskome životu daje puninu i ljepotu. Maria može komunicirati s prirodom, a Clara je glazbeno čudo.

Ljudskome rodu prijeti opasnost od jednog izgubljenog vilenjaka i samo će Maria i Clara, ujedinjenim snagama, moći spriječiti njegove opasne planove...


Marija Rakić Mimica - 'Ples u dvorištu'

Marija Rakić Mimica profesorica je hrvatskog jezika i komparativne književnosti, zaposlena u srednjoj školi u Splitu. Dobitnica je nagrade Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina za 2015. godinu, za rukopis zbirke priča 'Ples u dvorištu'.

Priče su to kojima je zajedničko što su pisane u neorealističkom duhu i što se tematski ili motivski dotiču Dalmacije ili Dalmatinaca. Opisuju suvremeni život, svakodnevica, ubrzani ritam i likovi koji se u tome najbolje ne snalaze, visoka vlastita očekivanja i očekivanja sredine, pritisci i izazovi. Česta je tema priča izazovi roditeljstva, odnosno majčinstva, pogotovo kad je ono daleko od idiličnih slika s tv reklama. Realizam, opisivanje života onakvog kakav jest.