Raste broj posjetitelja NP Risnjak

U planinskom masivu Nacionalnog parka Risnjak ljetne temperature su desetak i više stupnjeva niže od onih u priobalju, a posjetitelji u potrazi za osvježenjem od nadolazećih vrućina, uskoro će moći primijetiti i niz ulaganja čiji je cilj poboljšanje izletničke i smještajne infrastrukture.

U prvoj polovici godine na risnjačkim stazama je priliku za opuštanje u prirodi potražilo šest do sedam posto više izletnika neko tijekom istog prošlogodišnjeg razdoblja, a da se takav uzlazni trend očekuje i tijekom ljeta potvrđuje podatak da se na ulazu u Nacionalni park ovih dana može uočiti sve više organiziranih učeničkih skupina i inozemnih gostiju.

Sve to, kaže ravnatelj ove ustanove Miljenko Gašparac, zahtjeva i dodatna ulaganja u infrastrukturu. Uskoro započinje uređenje izletničkih staza u dužini od 17 kilometara. Gostima će nakon obnoviteljskih zahvata biti dostupnija i stara risnjačka lugarnica, koja je nekada davno  bila i polazište prema planinskom vrhu Risnjaka.

Uz Vilje, koji je najfrekventniji ulaz na područje parka, bit će uređena nova parkirna mjesta i informacijski panoi. Na nekoliko će info-ploča biti prezentirana i priča poznatog novinara i pisca Mladena Kušeca koja na bajkovit način govori o tome kako je Risnjak dobio ime.

U nacionalnom parku su zadovoljni brojem jednodnevnih izletnika, ali teže i porastu broja noćenja što bi trebao omogućiti skori početak izvedbe projekta volonterskog centra u Crnom Lugu, vrijednog oko šest milijuna kuna.

Vrijednost obnove izletničke infrastrukture procjenjuje se na 460 tisuća kuna, a oba projekta će, s 85 posto udjela, financirati Europska unija.