Festival biciklističke rekreacije

13. Hrvatski festival biciklističke rekreacije održava se do 10. lipnja u Osječko - baranjskoj županiji s cljem širenja svijesti o važnosti kretanja i zdravog života. Središnji događaj je velika biciklijada koja se u subotu, 9. lipnja vozi iz tri grada, a svima je cilj u Zlatnoj Gredi.

Iz Osijeka se kreće s Trga svetog Trojstva u 10 sati i pred biciklistima je staza duga 30 kilometara. U isto vrijeme ispred gradske vijećnice start je za Belišćane, koji će do Zlatne Grede biciklom prijeći 55 kilometara, dok će, budući da imaju najkraću stazu od desetak kilometara, start biciklijade ispred Nastavno-sportske dvorane Beli Manastir biti u podne.

Festival biciklističke rekreacije Hrvatske je sportsko-rekreacijski te turističko-kulturni projekt namijenjen svim generacijama. Dosadašnjih 12 festivala održavalo se u Koprivnici, a Osijek će mu biti domaćin sljedeće četiri godine, napominje glavni tajnik Sportske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko IžakovićOvo nam je prvi Festival, a želja nam je, kad se nađemo za četiri godine, da nam biciklisti dolaze kao što sada dolaze u Istru, Međimurje i Dalmaciju jer im imamo što ponuditi i pokazati.

FEBIRE u Osijeku počinje danas simpozijem u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora o dopingu u vrhunskom sportu. U petak se na Srednjoškolskom igralištu održava vrtićka, a kod Iktusa školska biciklijada, dok je u subotu središnja velika biciklijada.

Očekuje se ukupno 300-tinjak biciklista, a za sve njih predviđene su i okrjepne stanice uz rutu dugu 30-ak kilometara. U Zlatnoj Gredi se organizira zabavni program i ručak koji su za sve sudionike besplatni uz obveznu On-Line prijavu, dok će za sve zainteresirane, uz kotizaciju od 50 kuna, biti pripremljeni i prigodni poklon paketi. Završni dan Festivala biciklističke rekreacije je u nedjelju kada se u suradnji s organizatorima Osječkog ljeta mladih priprema obiteljska biciklijada.