Prirodni bonsai na krovu crkvice u Nerežišćima na Braču

Kada iziđe iz svoga doma, Ivicu uvijek iznova oduševi isti prizor: stara kamena crkvica svetoga Petra i Pavla, s krovom iz kojeg je izrastao minijaturni bor. Bez ovoga prizora nezamisliva je razglednica Nerežišća na Braču, slikovitog mjesta bogate povijesti, koje je gotovo nemoguće zaobići na proputovanju s jednog kraja otoka na drugi.

Ovaj borić je u biti prirodni bonsai, čak nitko ne zna ni koliko je star, sam je nikao i razvijao se onoliko koliko su mu uvjeti dopuštali uz malu količinu zemlje i vode. To mu je omogućio i način gradnje ove crkve, naime zidovi su od dvoslojnog kamena i unutra su apsidi, vapno i jedna vrsta zemlje, objašnjava Ivica Martinić.

Koje zasigurno nije bilo dovoljno da se razvije u svoj svojoj veličini. I bolje da nije, smatra Ivica. Jer bi njegovo korijenje razbilo apsidu crkve, a i samu crkvicu tako da je ostao atrakcija kao bonsai bor, dodao je. Niko pa ni najstariji ne znaju kada je nikao, niti kada je zamijećen, pa se pretpostavlja da je preko 150 godina njegova starost, možda čak i 200.

Ovdašnji ljudi jako su ponosni na svog najstarijeg stanovnika mladolika izgleda. Misterij o njegovu nastanku i dalje traje: kako je i kada sjeme crnog bora dospjelo na crkveni krov, zašto je takav kakav jest.

Uz neobični bor, ovu zavjetnu crkvicu iz 14. stoljeća  krasi još mnogo zanimljivih detalja, poput malog oltara i kamenog reljefa domaćeg majstora Nikole Lazanića.

Ovo mjesto okruženo maslinicima i vinogradima može se pohvaliti s još deset zavjetnih crkava, što mu daje posebnu ljepotu i šarm. Mediteranski vrtovi oko kamenih kuća najdraža su mjesta boravka ovdašnjih stanovnika.