Macron: Razgovori s Trumpom su kao kobasice

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da su njegovi telefonski razgovori s američkim kolegom Donaldom Trumpom i drugim svjetskim čelnicima kao kobasice - bolje je ne znati što je unutra.

Macrona su tijekom konferencije za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom pitali o izvješću CNN-a po kojem je telefonski razgovor prošlog tjedna između njega i Trumpa bio grozan.

Parafrazirajući pruskog državnika Otta von Bismarcka, Macron je objasnio zašto se suzdržava od komentara svojih razgovara s drugim svjetskim vođama. Kao što je Bismark govorio, ako objasnimo ljudima kako se rade kobasice, teško da će ih nastaviti jesti, rekao je novinarima.

Kratka izjava Elizejske palače o prošlotjednom razgovoru Macrona i Trumpa kaže da je Macron nazvao Trumpovu odluku da uvede carine na uvoz čelika i aluminija iz savezničkih zemalja nezakonitom i pogrešnom. Kraće priopćenje Bijele kuće kaže da se razgovor fokusirao na trgovinu i imigracije.

Za razliku od njegovog prethodnika Francois Hollandea, Macron voli sedmu silu držati na pristojnoj udaljenosti. Ovdje u Parizu ne komentiramo kako su stvari išle ili koliko su tople, hladne, ili grozne. Samo idemo dalje i radimo, kazao je.