Tamara Obrovac i Jazz orkestar HRT-a oduševili

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem Andreasa Marinella u suradnji s Tamara Obrovac Transhistria Ensembleom  kojeg uz Tamaru Obrovac čine Uroš Rakovec (gitara i mandolina), Fausto Beccalossi (harmonika), Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi) uspješno je zatvorio još jednu jazz sezonu.

Bila je ovo prva suradnja Jazz orkestra HRT-a i svestrane umjetnice Tamare Obrovac koja svoje djelo gradi na istarskoj glazbenoj tradiciji i najvažnija je predstavnica hrvatske umjetnosti zasnovane na regionalnim glazbenim raznolikostima. Ta pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova jedna je od najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja i nagrada, primjerice Nagrade hrvatskog glumišta, Nagrade Zlatni smijeh, Zlatne koogle, nagrade Marul za najbolju scensku glazbu na Marulovićevim danima u Splitu i Zlatne arene za glazbu za film. Višestruka je dobitnica nagrade Porin. Bila je nominirana za nagradu BBC Radija 3 za world music u kategoriji europske glazbe i kategoriji za nagradu publike. Jedna je od rijetkih hrvatskih glazbenica koja je ostvarila iznimnu međunarodnu koncertnu aktivnost.Kreativna i kompletna umjetnica osebujna stila kojim je postigla prepoznatljivost i visoku estetsku razinu, uvijek je spremna na ludorije i glazbenu igru s kolegama što su sinoć mogli vidjeti i svi posjetitelji dvorane Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. U tome su je odlično pratili članovi multikulturalnog Transhistria Ensemblea – bubnjar Krunoslav Levačić je iz Hrvatske, kontrabasist Žiga Golob i gitarist i mandolinist Uroš Rakovec su iz Slovenije, harmonikaš Fausto Beccalossi iz Italije – baš kao i kompletan Jazz orkestar HRT-a na čelu s Andreasom Marinellom koji je uz Luku Žužića, Joea Kaplowitza i Zorana Majstorovića napisao aranžmane za ovaj izniman koncert u kojem je uživala publika koja je dupkom napunila dvoranu.

Izravni prijenos koncerta, urednice Darie Hodnik Marinković, mogao se slušati na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3), kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću HRTi usluge na kojoj je dostupan do 9. lipnja. Televizijska snimka koncerta urednice Melanije Pović Jagarinec i redatelja Danka Volarića, bit će emitirana na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV3) u jednom od termina emisije Vrijeme je za jazz.