Dvojica mladih Varaždinaca predstavljaju Hrvatsku na kulinarskom natjecanju u Torinu

Sljedećeg tjedna u talijanskom Torinu, na prestižnom natjecanju vještine, iskustvo i recepte odmjerit će dvadeset europskih kuhara. Hrvatsku će predstavljati dvojica mladih Varaždinaca. 

U miru podno dvorca Trakošćan, dogovaraju posljednje detalje pred odlazak na najprestižnije kuharsko natjecanje. Generalna se proba, baš kao pripreme pred sportsko natjecanje, odvija u kulinarskoj akademiji Kuharskoga saveza u Trakošćanu. Već ulazak među prvih 20 u kuharskom se svijetu smatra uspjehom.

Kuhar i njegov pomoćnik na sekundu točno moraju pripremiti jela, a strogo se ocjenjuje i najmanji pokret, detalj, zatim kompozicija, čistoća, okusi i teksture, da o inovativnom pristupu zdravim i tradicionalnom namirnicama ne govorimo. Zlatko i Marin dišu kao jedan. Dobro su uvježbali pripremu dvaju glavnih jela - prvo je od jaja sira i povrća, dok su goveđi file i rižu oplemenili domaćim jelima poput buće i poljičkoga soparnika.

Očekivanja su da se mi plasiramo u finale, da budemo među prvih deset. A sad, to ćemo vidjeti. Mi ćemo dati sve od sebe. A kaj bude, bude, kaže Zlatko.

Lijepo i ukusno jelo pred elitom svjetskoga kulinarstva, uz užarenu pratnju više od 5 tisuća navijača, za mlade je kuhare uspjeh sam po sebi.