Ljubičasta mrkva - nije zahtjevna za uzgoj, a obiluje ljekovitim svojstvima

Naiđete li na osječkoj Zelenoj tržnici, na mrkvu ljubičaste boje, nemojte misliti da je riječ o nekom egzotičnom uvoznom proizvodu. Riječ je o vrlo staroj kulturi, koju su slavonski ekoproizvođači počeli uzgajati kako bi obogatili svoju ponudu.

Na osječkoj tržnici obilje svježeg voća i povrća. Ivica svojim kupcima nudi i ljubičastu mrkvu. Prva mrkva koja je bila u prirodi je bila ljubičasta i bijela mrkva i po mojim saznanjima ona je došla negdje s područja tadašnjeg Perzijskog carstva gdje su je onda nizozemski putnici našli i donijeli u Nizozemsku, objašnjava Ivica Černik, ekološki proizvođač iz Valpova.

Odatle je mrkva stigla u naše krajeve. Nije zahtjevna za uzgoj, a obiluje i ljekovitim svojstvima. Ima više betakarotena, ima više ovaj antioksidansa. List je bogat vitaminom C, može se koristiti kao diuretik. Kažu da je lišće dobro za one ljude koji imaju problema s bubrezima ili sa mokraćnim kanalima. Uzmite list svježi, isjeckajte ga, prelite ga vodom i pijte ga kao čaj, savjetuje Ivica.

Prateći trendove ekološke proizvodnje, slavonski ekološki proizvođači stalno se trude uzgojiti nešto novo, nastojeći zadovoljiti potrebe i zahtjeve kupaca, kojima za domaće uzgojeno povrće nije problem izdvojiti ni kunu više.