Ovacije za Beatrice Rana i maestra Dinda

Završni koncert Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) u sezoni 2017./2018. nagrađen je ovacijama. Za njih su zaslužni mlada talijanska pijanistica Beatrice Rana i šef dirigent Enrico Dindo.

Beatrice Rana (Copertino, 1993.), zvijezda sa strelovitim uspjehom, sinoć je oduševila i zagrebačku publiku. Impresivno;  njezino je sviranje istinsko i bez glamura; prava je i velika umjetnica... samo je dio pohvala kojima ljubitelji glazbe opisuju sviranje ove mlade pijanistice. Počela je svirati s 4 godine, a s orkestrom nastupa već s 9. Uz brojne nagrade, prošla je godina bila prekretnica u njezinoj  karijeri. S Bachovim Goldbergovim varijacijama osvaja najvažniju u klasičnoj glazbi nagradu Gramophonea  za mladog umjetnika godine te nagradu Edison za otkriće godine.

Sinoć je u Lisinskom, predstavljajući se hrvatskoj publici po prvi puta, izvela raskošan i moćan Treći koncert za klavir i orkestar u C-duru  Sergeja Prokofjeva i potvrdila svoju iznimnu reputaciju te zaradila prave ovacije zagrebačke publike. Maestra Dinda znam već dugo i kada me pozvao da sviram Prokofjeva, bila sam uistinu sretna. Ovaj Treći koncert zaista volim i sviram ga s velikom radošću, izjavila je za HRT.

A maestro Enrico Dindo i Simfonijski orkestar HRT-a, koncert su otvorili s Koncertnom uvertirom, djelom koje je Boris Papandopulo napisao 1951. u povodu 25. obljetnice tadašnjeg Radio Zagreba. U drugom su dijelu izveli Četvrtu simfoniju u e-molu  Johannesa Brahmsa. Njome je ujedno šef-dirigent završio sezonu s orkestrom kojem je podario novu umjetničku kvalitetu. Brahmsovom Četvrtom simfonijom zaokružili smo ciklus koji je počeo kada sam prije tri godine počeo voditi Simfonijski orkestar HRT-a. Snimili smo sve Brahmsove simfonije, što je važno i za mene, i za orkestar, ističe maestro Dindo.
 
Izravni prijenos koncerta, urednice Gordane Krpan, mogao se slušati na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3), kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću HRTi usluge na kojoj je dostupan do 10. lipnja. Radijska snimka ove, još jedne u nizu velikih glazbenih večeri uz  Simfonijski orkestar HRT-a, 15. lipnja moći će se čuti i u zemljama članicama Europske radijske unije (EBU) u prestižnom ciklusu Premium Concerts koncertne sezone 2017./2018.