17. lipnja 1972. - Otvoren Dom sportova

Ekshibicijskom košarkaškom utakmicom Europe protiv SAD-a otvorena je 17. lipnja 1972. u Zagrebu velika dvorana Doma sportova.

Pred oko 8 tisuća gledatelja momčad Europe predvođena Krešimirom Ćosićem svladala je SAD 102-75. Iako je Zagreb očekivao spektakularnu momčad SAD-a, njihov izbornik poveo je mladu momčad sastavljenu od sveučilištaraca koji se nisu mogli nositi s jakim Europljanima za koje je osim Ćosića nastupio i Nikola Plećaš.

Bio je to velik sportski događaj za Zagreb koji je napokon dobio dvoranu u kojoj su se mogla održavati veća sportska natjecanja. Izgradnja Doma sportova počela je 1964. prema projektu Vladimira Turine. Unatoč radnim akcijama u kojima je sudjelovao velik broj zagrebačke omladine, radovi nisu tekli prema planu te je njihov završetak s vremenom postao goruće pitanje.

Gradnja je nastavljena i nakon košarkaškog spektakla. Tako je mala dvorana Doma sportova otvorena tek 1974. Tih godina vodile su se i mnogobrojne polemike o tome po kome bi dvorana trebala nositi ime, spominjala su se imena od Rade Končara do Franje Bučara, no konsenzus nije postignut pa je ostao samo naziv Dom sportova.

Dom sportova bio je domaćin brojnih sportskih natjecanja među kojima se ističu prvenstva Europe u umjetničkom klizanju, košarci, odbojci i rukometu. U njemu su odigrane i mnoge povijesne utakmice košarkaškog kluba Cibona, ali i rukometnog kluba Badel 1862 te hokejaša Medveščaka. Osim sportskih, ondje se održavaju brojni glazbeni događaji. Tako su u Domu sportova koncerte među ostalima imale i svjetski poznate grupe poput Rolling Stonesa, Iron Maidena i Queena.