Velikogorički vrtić dobio status Međunarodne ekoškole

Status Međunarodne Ekoškole, nedavno je dobio i jedan dječji vrtić - velikogorički Ciciban. Tim je povodom u vrtiću podignuta zelena zastava čime je potvrđen status vrtića usmjerenog na odgoj djece o važnosti očuvanja okoliša.

Velik je broj škola u Hrvatskoj koje se mogu pohvaliti statusom ekoškola. A na taj popis mogu i dječji vrtići, pa je zelenu zastavu jutros podigao velikogorički vrtić Ciciban.

Da bi neka ustanova dobila status Međunarodne Ekoškole potrebno je ispuniti određene uvjete, Razdvajanje otpada - plastika, papir; sakupljanje baterija; štednja rasvjetnih tijela; energetski ćemo obnoviti vrtić; iskoristivost otpada i tako dalje, istaknula je ravnateljica vrtića, Tatjana Karlović Oslaković.

Ovakav način odgoja i obrazovanja u Cicibanu su djeca dobro prihvatila, napomenula je ravnateljica, Potiču jedni druga da čuvaju stvari, da ne trgaju stvari; uče jedni druge kamo da bacaju i odlažu otpad. Sudjeluju u eko proizvodima, sadnji biljaka. Primjetili smo da manje bacaju papiriće na pod, da dobro paze gdje odlažu, što odlažu, učimo ih da ne trgaju cvijeće već da ga njeguju, da ga paze.

Postavši Ekoškolom, uz certifikat, vrtić je dobio i zelenu zastavu. Sve to dodijeluje udruga "Lijepa naša", a Ciciban je deveta ustanova u Velikoj Gorici koja je postala Ekoškolom, objašnjava gradonačelnik, Dražen Barišić, U zadnjih 9 godina ovo je osma zastava koja je dignuta u našim ustanovama, u osnovnim školama, vrtićima i u našem veleučilištu. Taj trend se neće zadržati samo na odgojno-obrazovnim, visokoškolskim ustanovama nego je to i postao nezaobilazan dio našega života: učenje djecu ekologiji, ponašati se ekološki.

Više o Ekoškolama pogledajte ovdje.