Domagoj Škobić: za uspjeh je potrebna vjera u sebe

Ministarstvo poljoprivrede već nekoliko godina provodi projekt 'Zlata vrijedan' - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj. Iz svake se županije kandidira jedno gospodarsto, a ove godine među nominiranima je poljoprivredni obrt Škobić iz Osječko Baranjske županije.

Nedaleko Aljmaša nalazi se OPG Škobić, na kojem uz gatsroponudu lokalnih proizvoda, vinsku kapljicu i mir te ljepotama Dunava možete uživati i u berbama voća, ukoliko je godina rodna. No, da bi sve to funkcioniralo, koristeći vlastite ruke, svoj i eurospki novac, vlasnik ovog imanja, Domagoj Škobić, kaže morate imati prvenstveno vjeru u sebe.

Za sebe kaže da je zalutali maturant koji je došao u Aljmaš, zaljubio se u njegove ljepote i zasadio voćnjake. Danas se oni prostiru na 65 hektara, i u njima, uz orahe i trešnje, uzgaja uglavnom marelice. San mu je da svi proizvođači između Aljamša i Erduta proizvode marelicu koju će onda zajedno sortirati i distribuirati na okolna tržišta.

Ovaj san trebao bi uskoro postati stvarnost. No za rad u ovoj tvornici pod vedrim nebom trebalo je steći mnogo znanja i zaviriti u fakultetske knjige. Sve je to prevladao 39-godišnji Domagoj, koji se posla ne boji. Nema problema s plasmanom svoje marelice na stranom tržištu. Ipak, ova mu godina nije naklonjena, kao ni ostalim voćarima.

Unatoč šteti, vizije postoje. U svijetu voćarstva, u kojem je punih 16 godina, pojavio se novi izazov - proširenje turističke ponude, u suradnji s vinarima. Zasada se ona temelji na četiri apartmana i kušaonici vina.

U svojem poslu bez radnog vrmena, od jutra do sutra, i po kiši i po suncu, Domagoj je pronašao sebe.