20. lipnja 1928. - Atentat na Radića

Najdrastičniji izraz velikosrpskog hegemonizma i terorizma u kraljevstvu SHS zbio se 20. lipnja 1928.

Tada je usred beogradske skupštine, za vrijeme sjednice, radikalski poslanik Puniša Račić pucao iz pištolja na poslanike Hrvatske seljačke stranke počinivši zločin nad kojim se zgrozio sav civilizirani svijet. Potpuno hladnokrvno, Račić je ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka, smrtno ranio vođu HSS-a Stjepana Radića te Ivana Pernara i Đuru Granđu. Nakon svog zlodjela povikao je: “Živela Velika Srbija!”

Nakon izbora 1927. Stjepan Radić i Svetozar Pribičević osnovali su oporbenu Seljačko-demokratsku koaliciju koja je zagovarala reorganizaciju političkog sustava, temeljna demokratska prava i poštovanje hrvatske nacionalne individualnosti. Kad je Radić iznio svoj plan o jugoslavenskoj konfederaciji, velikosrpski hegemonisti otvoreno su mu u vladinu tisku zaprijetili ubojstvom. List “Jedinstvo”, primjerice, pisao je da Radića i Pribičevića treba ubiti. Dan prije zločina Stjepana Radića mnogi su upozoravali na mogućnost atentata, ali je on odgovorio: “Ili ću iz tog rova izaći kao pobjednik ili će me iz njega mrtvoga izvesti hrvatski narod!”

Zločin u beogradskoj skupštini izazvao je opći revolt hrvatskog naroda i žestoke demonstracije u kojima je bilo mrtvih i ranjenih. Ubojica Puniša Račić osuđen je na 20 godina zatvora, koji je pod posebno povoljnim uvjetima izdržavao u Požarevcu, što je bio još jedan dokaz pripremljene urote. Kazna ga je stigla tek 1944., kada su ga strijeljali partizani u okolici Beograda.