Baletni spektakl iz Sankt Peterburga gostovao u zagrebačkom HNK-u

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu publici je predstavio prema mnogima najljepši romantični balet „Giselle“, koji su izveli prvaci Državnoga baletnog kazališta Leonid Jakobson iz Sankt Peterburga.

Bezvremenska priča o slomljenom srcu i ljubavi koja prelazi granice ovozemaljskoga života - "Giselle" - i nakon 170 godina očarava i publiku i izvođače, što je potvrdilo gostovanje ruskih baletnih umjetnika koji su u petak nastupili u Zagrebu.

Ovo je originalna verzija tog djela. Ništa nismo mijenjali, željeli smo da ostane upravo takav - romantičarski, klasični balet,  rekla je Alla Bočarova koja je nastupila u naslovnoj ulozi.

Treći put sam na ovoj sceni i svaki put imam dobar osjećaj nakon izvedbe, što je umjetniku iznimno važno. Zahtjevnost ove uloge upravo je u tome da je treba graditi odozdo prema gore, prema katarzi,  napomenuo je Andrej Sorokin, koji je nastupio u ulozi grofa Albrechta.

Iz Sankt Peterburga svoju je "Giselle" donijelo Državno baletnokKazalište Leonid Jakobson - jedna od najprestižnijih baletnih kuća, ne samo u Rusiji, nego i na svjetskoj sceni. Repertoar grade na klasičnim naslovima, ali i u spomen na slavnoga ruskog koreografa Leonida Jakobsona, čije ime kazalište nosi.

Oba baleta s kojima smo ovdje ostvarena su u ciklusu obljetničkih naslova u našem kazalištu  - "Don Quijota" smo postavili u povodu 200. godišnjice rođenja jednoga od najslavnijih baletnih umjetnika svih vremena, Mariusa Petipaa, a "Giselle" je postavljena u čast Irine Kolpakovekazao je umjetnički ravnatelj kazališta L. Jakobson Andrian Fedejev.

Obljetnica je bila povod i ovoga dvodnevnoga gostovanja - i to polustoljetna koliko traje prijateljstvo gradova Sankt Peterburga i Zagreba.

Kao što je publici poznato, oni su prije 2 godine gostovali na 2 baletna koncerta - tada u mješovitom programu s kolegama iz Marijinskog teatra, pa smo tu suradnju pokušali oplemeniti,  istaknuo je ravnatelj Baleta HNK-a Zagreb Leonard Jakovina.

A "Giselle" i Hrvatska imaju nešto zajedničko: balerinu koja je praizvela ulogu u Parizu - Carlottu Grisi: Istranku, koja je ujedno bila muza za libreto Théophilea Gautiera.