Tajne crkve sv. Lovre

2018. je Godina europske kulturne baštine, a u obilježavanje se uključila i naša zemlja. Doprinos podsjećanju na to bogatstvo je i izložba u zagrebačkom Arheološkom muzeju "Tajne crkve sv. Lovre - otkrivena prošlost Crkvara".

Crkva sv. Lovre s pripadajućim grobljem smještena je uz selo Crkvari pokraj Orahovice. Istraživanja su na svjetlo dana iznijela segmente bogate i burne prošlosti te važno otkriće sakralnog kompleksa.

Tijekom jedanaestogodišnjih istraživanja na lokaciji crkve sv. Lovre arheolozi su došli do novih i iznenađujućih saznanja o bogatoj i burnoj prošlosti stanovništva koje je tijekom srednjeg i novog vijeka naseljavalo taj kraj.

Spoznali su, naime, da se uz crkvu koja okvirno datira iz 15. stoljeća kriju mnoge tajne: Ispod male krovne kapele nalazi se niz sakralnih objekata – od romanike, pa do rane gotike, a uz to nađeni su i mnogobrojni grobovi i grobne cjeline,  kaže autorica izložbe dr. sc. Tatjana Tkalčec s Instituta za arheologiju.

Ovom izložbom pokazujemo da je u razdoblju tzv. tamnog srednjeg vijeka tamo cvjetao život. Tajna koju želimo pokazati na izložbi je uvid u to da život možemo pronaći na mjestima gdje ga danas ne biste očekivali,  napominje autorica izložbe Anita Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Grobovi su skrivali mnogobrojne artefakte koji govore o vjerovanjima, načinu života, običajima, modi - a sačuvan je čak i jedan dio tkanine svećeničkog habita.

Zapisi kroničara, spomenici, izvješća crkvenih dužnosnika i usmene predaje svjedočili su o dugom kontinuitetu bogatog života tog kraja i crkvaračke crkve, a sustavna arheološko-konzervatorska istraživanja doista su ga i potvrdila.

Izložba u Arheološkom muzeju u Zagrebu ostaje otvorena do 19. kolovoza.