Tjedan primijenjenih umjetnosti u Varaždinu

U Varaždinu se do kraja tjedna predstavlja četrnaest autora, koji otvaraju svoje prostore, ateljee i održavaju radionice.

U ateljeu poznate varaždinske umjetnice Suzane Bernat instalacija koja svira i svijetli puno je više od obične lutke. Volim ispričati priču i dovesti je u drugu dimenziju. I publika može utjecati na priču - da bude topla, hladna ili dramatična,  objašnjava Suzana Bernat.

Ambijentalno-svjetlosna instalacija od prirodnih i sintetičkih vlakana koja svijetle pod UV zrakama plod je, pak, inspiracije Lile Herceg Nenadić. U posljednje vrijeme promišljam kako stvoriti instalaciju u prostoru tako da me u početku sam prostor inspirira i tim pristupom stvaram instalacije koje su promjenjive,  napominje Herceg Nenadić.

Među eksponatima su različite forme - od instalacija, preko fotografija, do skulptura nadahnutih tradicijom. Tu je i božićni luster s temom baštine.

Koristila sam inspiraciju stvarnog lustera koji se početkom 19. stoljeća izrađivao na sjeverozapadu Hrvatske. Moj je napravljen od porculana, a tradicionalni od slame,  kaže autorica rada Danijela Pičuljan koja je i članica Upravnog odbora ULUPUH-a.

Izložba je postavljena u sklopu varaždinskog Tjedna primijenjenih umjetnosti, kojem je cilj približiti rad umjetnika i dizajnera široj javnosti. ULUPUH ima 17 sekcija pa smo u ovom tjednu pokušali obuhvatiti čim više raznih medija,  ističe Danijela Pičuljan.

Tjedan se nastavlja radionicama, među kojima je i ona posvećena recikliranju.