U Korčuli traje 3. festival Marco Polo: Put svile - Put dijaloga

Grad Korčula do 14. lipnja ugošćuje Međunarodni festival umjetnosti 'Marco Polo: Put svile - Put dijaloga'. Filmskim, izložbenim i glazbenim ostvarenjima povezuju se umjetnici i zemlje od Italije do Kine.

Korčula je ovih dana sjecište recentne filmske produkcije deset zemalja na glasovitom Putu svile kojim je prije 700 godina Marko Polo, rođeni Korčulanin, povezao Europu s Azijom.

Osnovna ideja je bila da kroz  zemlje Puta svile proglasimo danas taj put prije svega putom mira i dijaloga među narodima. Normalno da je kultura ta koja te narode može povezati,  napominje organizator festivala Igor Prizmić.

Uz bogat filmski, tu je i glazbeni program: festival je bio otvoren jazz koncertom skladatelja i pijanista Davida Gazarova. Ne sviram samo 'mainstream' jazz nego i miješani stil s puno različitih utjecaja što nekako komunicira s time što je radio Marko Polo,  rekao je Gazarov.

Na otvorenju festivala bili su veleposlanici svih 10 zemalja koje sudjeluju u programu. Smatram da je ovo vrlo važan festival jer donosi kulture, utjecaje i civilizacije različitih zemalja kojima prolazi Put svile. Ovdje imamo priliku predstaviti svoje kulturne posebnosti, i to filmom, izložbama i plesom,  napomenuo je indijski veleposlanik Sandeep Kumar.

Na Put svile posjetitelje festivala uvela je izložba fotografija redatelja Mire Brankovića, autora vrlo uspješnog dokumentarnog serijala HRT-a "U potrazi za Markom Polom" koji možete gledati na usluzi HRTi. Uživao sam dok sam snimao te fotografije i to je djelić onoga što sam ja vidio kao priču Puta svile,  istaknuo je Branković.

Ljudi, običaji, pejzaži i arhitektura 10 zemalja na Putu svile predstavljaju se u Korčuli do 14. lipnja.