'Jagode zahtijevaju cjelogodišnji angažman'

Ministarstvo poljoprivrede već nekoliko godina provodi projekt Zlata vrijedan - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj. Iz svake se županije kandidira jedno gospodarsto, Zagrebačku županiju  predstavlja OPG Varga.

Jagode su glavna kultura koju uzgajaju u OPG-u Varga u Batini kod Pisarovine. Osim više od 30 vrsta jagoda, posadili su i aroniju i različite vrste povrća. U poslove su uključeni svi članovi obitelji.

Sezona je jagoda. Razdoblje u godini kada se u domu Nikoline i Željka Varge iz Pisarovine kod Zagreba najmanje spava. Već osam godina jagoda je glavna kultura njihova OPG-a. Na površini od 2 hektara više je od 70 000 sadnica i više od 30 vrsta.

Jagode zahtijevaju cjelogodišnji angažman, pomažu im i djeca, kći Viktorija i sinovi Marko i Matija, osobito u berbi kad je potrebna dodatna radna snaga koja se teško nalazi, kaže nam gospođa Varga. Uz jagode, posadili su i aroniju te povrće.

Svoje proizvode, koje ničim ne tretiraju, prodaju na tržnici i kućnom pragu već poznatim kupcima. Od neprodanog voća i povrća obitelj Varga pravi pekmeze i zimnicu, također za prodaju. Slobodnog vremena je malo. Financiraju se uglavnom sami. Pomogla im je i županija.

Najstariji sin Marko kreće njihovim stopama, pohađa poljoprivrednu školu. Planovi su u OPG-u Varga da prošire ponudu ekološki uzgojenih proizvoda za kojima je potražnja svakim danom sve veća.