Oprez - prvi toplinski val

I danas je u Slavoniji i Baranji bilo vruće i sparno. Prvi toplinski val donio je temperature više od 30 Celzijevih stupnjeva, a s time i opasnosti za zdravlje onih osjetljivijih, kao i onih koji rade na otvorenom.

Unatoč vrućinama i sparinama u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije do sada nije zabilježen povećan broj poziva. Uobičajeno za ovo doba godine zabilježene su vrtoglavice, mučnine te pogoršanja zdravstvenog i općeg stanja kod kroničnih bolesnika.

Za danas je najavljen prvi toplinski val upravo na ovom području, te su savjeti liječnika uvijek dobro došli. Od zamjenice ravnateljice i voditeljice medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a dr. Ide Parčetić Kostelac, saznajemo kako se posebno kronični bolesnici trebaju čuvati visokih temperaturnih skokova.

Dakle, srčani, vaskularni, neurološki i psihički bolesnici, trudnice i mala djeca posebno moraju obratiti pozornost da dio dana provedu u rashlađenim prostorima, uz uzimanje više tekućine, malih ali češćih obroka, mnogo voća i povrća. Valja voditi računa i o bolesnim susjedima i obaviti im nabavku, a malu djecu ili teške kronične bolesnike te trudnice nikako ostavljati u parkiranim automobilima. Treba uzimati redovito terapiju i bez savjeta liječnika nikako ju povećavati ili smanjivati.