Ericsson udvostručio prognozu broja umreženih uređaja u 2023.

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson procijenio je da bi do 2023. umreženo trebalo biti čak 3,5 milijardi uređaja širom svijeta zahvaljujući ponajprije instalaciji mreža u Kini.

Nova procjena objavljena je u novom polugodišnjem izvješću švedske tvrtke o mobilnosti. U izvješću iz studenog prošle godine broj umreženih uređaja procijenjen je na 1,8 milijardi. Prognoza veza u Internetu stvari gotovo je udvostručena zbog kontinuiranog opsežnog instaliranja mreža u Kini, navodi se u izvješću.

Umrežavanje omogućuje uređajima poput mjerača potrošnje struje i samoposlužnih automata da šalju i primaju podatke a predstavlja priliku i za povećanje prihoda telekomunikacijskih operatera. Većina umreženih uređaja - njih 2,2 milijarde - trebala bi u promatranom razdoblju biti instalirana u sjeveroistočnoj Aziji, uglavnom u Kini, procjenjuju u Ericssonu. Napominju ujedno da snažno širenje Interneta stvari podupiru nove tehnologije poput NB-IoT-a i Cat-M1, uz čiju su primjenu mobilni operateri dosada uspostavili više od 60 mreža za povezivanje uređaja. Utvrdili su također da se u Sjevernoj Americi uređaji najčešće umrežavaju u sektoru logistike i upravljanja vozilima dok je u Kini naglasak na 'pametnim' gradovima i poljoprivredi.

Što se pak tiče drugih mobilnih uređaja, u Ericssonu predviđaju da bi do 2023. broj mobitela trebao porasti na 8,6 milijardi, s prošlogodišnjih 7,5 milijardi. Broj osobnih i prijenosnih računala i tableta trebao bi gotovo stagnirati i u upotrebi bi ih 2023. godine trebalo biti 1,7 milijardi, procjenjuju u švedskoj tvrtki.

U instalaciji nove generacije mobilnih mreža (5G) lider bi trebala biti regija Sjeverne Amerike, ističu u Ericssonu, napominjući da svi veliki američki operateri namjeravaju instalirati 5G od kraja ove do sredine iduće godine.

Do kraja 2023. godine gotovo 50 posto pretplata na mobilne usluge u Sjevernoj Americi trebale bi činiti pretplate vezane za mreže 5G. Slijede sjeveroistočna Azija s 34 posto i zapadna Europa s 21 posto udjela tih pretplata. U Ericssonu procjenjuju da će do 2023. godine pretplate na usluge vezane za 5G činiti 12 posto ukupnih pretplata na mobilne usluge. Mobilni podatkovni promet trebao bi pak u promatranom razdoblju biti osmostruko veći nego u 2017. i približiti se razini od 107 eksabajtova mjesečno. Toliki bi se promet ostvario kada bi svaki pretplatnik na mobilne usluge u svijetu 10 sati prikazivao HD video, napominju u Ericssonu.

Do 2023. godine više od petine mobilnog podatkovnog prometa u svijetu trebalo bi se odvijati preko 5G mreža, odnosno jedan i pol puta više od današnjeg prometa putem mreža četvrte, treće i druge generacije, ističe se u izvješću.