Samoborski Romeo i Julija opet šeću gradom pjesnika

Još jedno izdanje festivala ljubavne poezije Vrazova Ljubica okupit će niz pjesnika koji se, inspirirani Vrazovim Đulabijama posvećenim Ljubici, iz godine u godinu sreću na Ljubičinom grobu, pretvarajući Samobor u grad pjesnika.

Legenda kaže da je Stanko Vraz (1810.-1851.) jednog dana kočijom doputovao u Samobor. Postaja je bila na glavnom gradskom trgu. Izlazeći iz kočije Vraz  je podigao pogled i na balkonu preko puta ugledao lijepu Julijanu Cantilly (1812. - 1842.) koja mu je odmah zarobila srce.

Pjesnik je znao je da mu kćer bogatog trgovca neće biti suđena, a to je njegovu ljubav učinilo samo još većom i nadahnulo bezbrojne stihove koji su i danas uzor hrvatskog ljubavnog pjesništva.

Festival Vrazova Ljubica ove godine traje od 13. do 16. lipnja: program počinje Pričom o crvenoj jabuci - o malim i velikim ljubavima s djecom iz dječjih vrtića, a potom slijedi posjet Joži Prudeusu, jednom od začetnika festivala Vrazova Ljubica.

Detalje o festivalu ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelene Vojvode, te pjesnika i člana ogranka Matice hrvatske u Samoboru Zorana Perovića: