Ured UNICEF- a u Hrvatskoj domaćin konferencije "Vrtić za svako dijete"

Ured UNICEFa u Hrvatskoj u hotelu Panorama domaćin je nacionalne konferencije koja za temu ima 'Vrtić za svako dijete'. Uz UNICEF na konferenciji su još sudjerlovali predstavnici ministarstva znanosti i obrazovanja te poljoprivrede.

U posljednjih godinu dana Republika Hrvatska pokrenula je velika ulaganja u izgradnju i obnovu vrtića jer u čak 146 općina djevojčice i dječaci nemaju priliku ići u vrtić. Iz tog razloga u obnovu vrtića uključilo se i Ministarstvo poljoprivrede kao upravljačko tijelo programa rularnog razvoja financira izgradnju dječjih vrtića kroz svoje mjere te potiče stvaranje uvjeta života u rularnim područjima jednakim onima u gradu. Sve to čini se kroz natječaje. Pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić kaže kako su upravo odradili jedan natječaj a uskoro izlaze još dva. Do sada smo izgradili 57 objekata za djecu predškolske dobi. Osigurali smo 500 miljuna za opremanje vrtića te 450 milijuna kuna za objekte koji se dijelom koriste i za predškolski odgoj.

Tamo gdje i postoje vrtići, čulo se na konferenciji, ona nisu dostupna svakom djetetu. Hoće li dijete u vrtić često ovisi o tome jesu li roditelji zaposleni, u kojem kraju Hrvatske odrasta . Odnosno jesu li u gradu ili općini u kojoj žive bogati ili siromašni. Zašto djeca moraju u vrtić objasnila je predstojnica Ureda UNICEFa u Hrvatskoj Valentina Otmačić: Takva djeca lakše se socijaliziraju , zdravija su i bolje se snalaze u budućem svakodnevnom životu.

Cilj Europskle unije jest do 2020. godine osigurati da 95% djece pohađa vrtić. Hrvatska je na 75 % i pitanje je koliko će još trebati vremena da se i u Lijepoj našoj djeca od četvrte godine igraju uz stručne odgajateljice zajedno.