Valentino Valent jedan je od rijetkih zaljubljenika u lončarstvo

Mnogi stari zanati u našoj zemlji polako odumiru i padaju u zaborav. Valentino Valent iz Petrinje jedan je od rijetkih zaljubljenika u lončarstvo, kojim se, uz podršku obitelji već osam godina. Posla ima toliko da sve narudžbe niti ne stignu napraviti.

Petrinja je bila poznata po lončarstvu, koje poput mnogih starih zanata polako odumire. Da to ne bude tako, potrudio se Valentino Valent, kojeg je, kaže, prije osam godina oduševio taj zanat koji je učio od poznatog petrinjskog lončara Matea Stanešića.

Valentino je diplomirao telekomunikacije na Prometnom fakultetu. U struci je radio do prije tri godine, otkada se bavi samo lončarstvom. Nije se pokajao, kaže, posla je toliko da ne stigne riješiti sve narudžbe.

U izradi unikatnih suvenira, vaza za cvijeće, tanjura za restorane i drugog Valentinu pomaže supruga Lana, a nerijetko prstiće na njima ostave i njihova djeca. Njegova je kreativnost vidljiva u svakom kutku njihova doma. Sudjelovao je i u izradi podvodnog križnog puta u Trogiru, jedinstvenog u svijetu. Ponosi se Valentino i velikim replikama amfora koje je radio za potrebe filmskih snimanja i replikama tanjura za film 'Igra prijestolja'.

U postupku je razvoj lončarskog muzeja u Petrinji u turističke svrhe. Nerijetko lončarsku radionicu Valentina Valenta obilaze učenici osnovnih škola iz cijele zemlje kako bi izbliza vidjeli te možda i sami poželjeli baviti se tim kreativnim, starim zanatom.