'Moj prelepi zavičaj'

U petak se održava večer nezaboravnih pjesama Podravine i Podravlja 'Moj prelepi zavičaj' sa zavičajnom tematikom posvećena je 200-toj obljetnici rođenja velikoga hrvatskoga pjesnika Petra Preradovića, rođenog u Grabrovnici nedaleko Pitomače.

Festival je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavio direktor festivala Rajko Stilinović i jedan od osnivača festivala Siniša Leopold:Pjesmama krajeva uz Dravu lako prepoznajemo zavičaj, jer se razlikuju u srodnim posebnostima u glazbi i stihovima, u raznolikoj lepezi značajki, od široke melodijske ravničarske elegičnosti, do rustikalne zaigranosti pučkih plesova, prigodničarskih napjeva i pošalica.

Pitomača u Podravini na samom je rubu područja kajkavskog narječja i zemljopisno je u središtu hrvatskog podravlja. Tu se odvajkada susreću, pa i prožimaju i kaj i što s primjesama slavonske ikavice, a u pučkoj pjesmi jednako su prisutni i gudci mužikaša i cimbal i tambura.

Podravci su vrijedni ljudi, no vrlo često alate u svojim žuljevitim rukama zamijene kistom, perom ili tamburom. Sami Pitomačani svoje mjesto i općinu vole nazivati općinom KRUHA kojeg njihove ruke stvaraju, VINA kojim krijepe dušu, svoju i svojih gostiju i PJESME koja se rodi u pitomačkom domu, sazri pod brajdama pitomačkih vinograda, a živi na pitomačkom festivalu.