Novac od upisnina dodjeljuje se izravno studentima za projekte

U Splitu su potpisani ugovori o dodjeli milijun i 800 tisuća kuna za 33 studentska projekta. Ovo je već treća godina da se novac od upisnina dodjeljuje izravno studentima, a upravo splitsko sveučilište može se pohvaliti kako svojima daje najviše.
Novac od upisnina - u rukama studenata. Pozamašan iznos ide za izradu formule. Cilj je da studenti sami konstruiraju; projektiraju i izrade bolid s kojim se ide na međunarodna natjecanja. Trenutno u svijetu ima oko 500 timova što se tiče formule i to je natjecanje osmišljeno da studente odmah pripremi za posao u autoindustriji, objašnjava student strojarstva Denis Plavnjanić.

Pomalo neočekivano, među nenatječajnim studentskim projektima profitira - i kultura. Praktički smo probudili tu kulturnu i umjetničku studentsku scenu i sa preko dvadesetak, odnosno 30 kulturnih projekata mi smo već postli prepoznatljivi na kulturnoj mapi grada, kaže prof.dr.sc. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost.

Na festivalu splitskih studenata glume bit će ubuduće više kolega iz stranih zemalja, što je dosad bilo nezamislivo. Nažalost nije bilo dovoljno sredstava, nismo mi ni htjeli tražit toliku količinu da ugostimo pet različitih akademija iz inozemstva, pa smo se ipak koncentrirali na ove naše, rekla je studentica glume Jagoda Kumrić.

Studenti su dobili milijun i 800 tisuća kuna, a kada im se uskoro pridoda novac za natječajne projekte, bit će to lijepa svota. Ukupno negdje oko 3 milijuna kuna. Predstavnik studenata u Zagrebu mi je rekao da je to za njih san, jer da oni nemaju tolika sredstva na cijelom zagrebačkom sveučilištu, ističe rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović.

Prije je jedini izvor financiranja bio Studentski zbor, a novi je način raspodjele novca, istaknuto je, znatno podignuo studentski standard u Splitu.