30. lipnja 1971. - Doneseni amandmani na Ustav SFRJ

Socijalistička Jugoslavija prolazila je kroz mnoga krizna razdoblja što je Savez komunista pokušavao riješiti stalnim reformama i promjenama političkog sustava.

I "Hrvatsko proljeće" bilo je izraz želje da se u okvirima komunističkog totalitarizma postigne veća demokratizacija društva i ravnopravnost republika. U okolnostima oštrih sukoba Savezna je skupština 30. lipnja 1971. usvojila amandmane na Ustav koji su bili početak nove reforme federacije. Takozvani "nacionalni amandmani" dopustili su veću samostalnost republika, a uvedeno je i kolektivno vodstvo na čelu države.

Već u rujnu 1970. Tito je u Zagrebu prvi najavio reforme, ali samo s jednim detaljem – uvođenje kolektivnog šefa države. Bio je to njegov pokušaj da spriječi raspad Jugoslavije, kako je rekao, "kad ja odem". No, on nikada, pa ni tada, nije ni pomišljao na uvođenje demokracije.

Ustav iz 1974. godine uveo je konfederativne elemente u državnu zajednicu, ali su svu vlast i dalje imale državno-partijske strukture. Tito je postao doživotni Predsjednik Republike kojem je asistiralo Predsjedništvo s po jednim predstavnikom iz svake republike i pokrajine.

Predsjedništvo je stvarno preuzelo funkciju šefa države tek 1980. poslije Titove smrti. Nemoćno da rješava sve veće suprotnosti u zemlji ono je funkcioniralo s besperspektivnom formulom "S Titom bez Tita". Jačanjem velikosrpskog pokreta i osamostaljivanjem JNA Predsjedništvo nije moglo ispunjavati svoje ustavne zadaće. Pogotovo kad je Slobodan Milošević postavio svoje privrženike na čelo Crne Gore, Vojvodine i Kosova. S četiri glasa od osam mogao je blokirati sve odluke.

Posebno je bio drzak pokušaj velikosrpskog bloka da 1991. ne dopusti dolazak Stipe Mesića, legalnog predstavnika demokratske Hrvatske, na čelo Predsjedništva Jugoslavije. Iako je Mesić poslije preuzeo taj položaj, zbog srpske agresije Predsjedništvo se raspalo. Miloševićeva "četvorka" još se neko vrijeme svijetu lažno predstavljala kao kolektivni državni organ. No, i ona je uskoro nestala u rasulu Jugoslavije, koju Titova kombinatorika nije mogla sačuvati.