Svi (lokalni) putovi vode u zagrebačku dizajnersku četvrt

Već treći put multimedijalna manifestacija "Design District Zagreb" (DDZ) mijenja ne samo jedan zagrebački kvart, nego i način na koji grad vidimo, čitamo i živimo – ove godine zadana tema je „Lokalni putovi“.

DDZ ne mijenja samo zonu oko Martićeve ulice, nego i način na koji kao stanari vidimo grad. Proteklih smo se godina penjali u nebodere, otkrivali tajna dvorišta, bili na lokacijama na koje nam je inače pristup zabranjen.

Ove je godine središnja lokacija manifestacije stara vojna bolnica u Vlaškoj ulici, a ponovno će nam ekskluzivno dopušten ulazak i u Hrvatsku narodnu banku.
Uoči današnjeg početka programa ekipu emisije Dobro jutro, Hrvatska nekima od prostora zbivanja provela je kreativna direktorica DDZ-a Ira Payer:
Sve do 17. lipnja DDZ predstavlja odabrane projekte s temom Lokalnih putova. U selekciji festivalskog sadržaja Ira Payer, naglasak je stavila na kvalitetne i poticajne autorske projekte koji pružaju nova gledišta i scenarije razvoja.

Zahvaljujući središnjimm izložbenim, predavačkim i performativnim programima Lokalni putovi s čak 50-ak sudionika, koji je selektirao Dino Belamarić, posjetitelji festivala imat će prilike vidjeti ispreplitanje videa i filma, grafike i stripa, fotografije, dizajna, arhitekture i urbanizma te različitih multidisciplinarnih istraživačkih projekata.

U sklopu teme Lokalni putevi za festival je osmišljena opsežna autorska izložba „REBOOT: Backstage of Progress" koju potpisuje Tatjana Bartaković, a predstavit će pozadinu nastanka, razvoja i proizvodnje ključnih proizvoda ili kolekcija odabranih dizajn-brendova regije.

Ratkajev prolaz još jednom će oživjeti kao omiljeni „dnevni boravak" festivala, a ugostit će i novi DDZ Market s lokalnim projektima poput Dnevne doze biljaka koji među ostalim organiziraju pop-up biljnu ambulantu, zatim Roum, izuzetan novi socijalno-poduzetnički projekt koji se bavi izradom uporabnih predmeta za dom od odbačenih stvari na čemu rade članovi romske zajednice u suradnji s profesionalnim dizajnerima i umjetnicima, a ovo je prva prilika u Zagrebu za kupnju tih jedinstvenih uradaka.

Organizatori festivala su Superstudio i Dizajn centar Zagreb, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba, Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

Pogledajte i gostovanje kreativne direktorice DDZ-a Ire Payer u Vijestima iz kulture: