"Pixel" zatvorio Tjedan suvremenog plesa – publika bez daha

Spektakularnom predstavom "Pixel" koja spaja umjetnost i tehnologiju u utorak je zatvoren Tjedan suvremenog plesa. 

U Hrvatskoj ne vidimo često predstave poput one kojom je završio 35. Tjedan suvremenog plesa. Francuska skupina Kafig pomiče granice percepcije, odnosa tijela i tehnologije, a publiku je ostavila.

''Pixel'' je zagrebačku publiku odveo na 70-minutno putovanje kroz vlastiti unutarnji svemir u kojemu se prožimaju poezija pokreta i tehnologija.

Tehnologija u plesu je nešto izvrsno. To je i njegova budućnost. Ne za sve i svuda, no sve se polako mijenja. Zapravo je teško plesati s pomoću tehnologije jer nismo sigurni što će se dogoditi, pogotovo u improvizacijama. No mislim da je Pixel u tome uspješan,  kaže plesač skupine Kafig Cattaruzza Antonin.

11 plesača koreografiju izvodi u spletu različitih plesnih tehnika - hip-hopa najviše, no i suvremenog plesa i cirkusa. U svemu tome novi partner je tehnologija koja postaje 12. plesač.

Pomoćnica koreografa Mourada Merzoukija Marjorie Hannoteaux ističe da njegov rad najprije počne volonterskim razgovorom, jer tek spaja sve te discipline: Ovdje je oživio scenografiju koja nije ukras, već komunicira s plesačima,  objašnjava Hannoteaux.

Njima je to velik izazov jer iz perspektive publike vidite volumen i promjene, no na sceni je sve ravno - za njih je to, dakle, kao da su u videoigri, dodala je Hannoteaux.

Ovo im je 400-ta izvedba u sklopu svjetske turneje. Skupina Kafig, što u prijevodu znači kavez, plesna je grupa francusko-alžirskog koreografa Mourada Merzoukija koji doslovce oslobađa plesače.

Upravo je koreografijom "Athina" godine 1994 dao legitimitet hip-hopu na francuskoj plesnoj sceni i potvrdio da hip-hop ne umire jer nije samo na cesti, već se preporodio životom i na kazališnim daskama.