OPG Želježnjak raste iz godine u godinu

Parcela od otprilike jednog hektara uz samu rijeku Kupu. Ovo je dobra zemlja, plodna, što posiješ izraste. Jože Želježnjak iz Veselića kraj Ribnika obrađuje 40-tak ovakovih parcela. Konkretno na ovoj posijana je bundeva golica. Prošle godine pokazala se kao zahvalna i isplativa kultutra. Po hektaru obitelj Želježnjak ubere oko 600 kilograma suhih koštica i od njih rade hladno prešano ulje. Ova je sezona, čini se, krenula dobro.

Joža priželjkuje da se ponovi i prošlogodišnja prodaja. Jer, supruga mu Melita, jedva da je pronašla koju litru ulja i kilu brašna za snimanje. Sve se prodalo. A prije samo par godina obitelj Želježnjak je gotovo odustala od poljoprivrede. Nekada se otac bavio stočarstvom. No, kako je on bio sve stariji, a posao sa stokom sve manje isplativ, morali su odustati od uzgoja bikova. 25-godišnji Jože i godinu i pol mlađi Robert zaposlili su se u susjednoj Sloveniji. Oboje imaju sigurne i solidno plaćene poslove, no usprkos tome, nešto ih je i dalje vuklo poljoprivredi. Pa su se vratili.

Sve što zarade, od prodaje četiri vrste ulja i gotovo desetak vrsta brašna, ulažu dalje. S novom prešom zaokružit će proizvodnju. Kad su počinjali, braći Želježnjak, to je bio jedan od ciljeva. Domaćinstvo Želježnjakovih iz godine u godinu sve je veće. Braća sada obrađuju oko 20 hektara zemlje. Dogodine planiraju zakupiti još nekoliko parcela.

Složna braća ističu kako nije problem raditi po 16 sati dnevno na njivi jer rezulati su tu. A što se tiče kvalitete, kažu, njezin dokaz su kupci. Nema onoga tko se nije vratio po još.