Zagrebačka Martićeva ulica pulsira kreativnošću

Počeo je 3. Design District u Zagrebu - festival je to koji na otvorenom, ali i u zatvorenim prostorima promiče dizajn, intervencije u prostoru i općenito kreativnu industriju'. Programi traju do nedjelje.

U Design District ulazi se kroz 'Baustellu' - simboličan je to naziv instalacije - privremene konstrukcije pokrivene zelenilom.

Bitno je istaknuti da to nisu samo skele nego nas okružuju i ove prekrasne biljke. Uložili smo veliki trud, sve smo radili ručno, posebna se atmosfera može iščitati iz svake bilje i grupa koje su ih slagale,  kaže arhitekt Dino Belamarić.

Ratkajev prolaz postaje dnevni boravak. U njemu su DDZ Market i drvene kućice: šije se i realiziraju ideje,  poput Dnevne doze biljaka koja je začeta na društvenim mrežama.

Projekt je krenuo čisto iz zabave i ljubavi prema biljkama, a na kraju je preraslo u cjeloživotnu želju da pokrenemo u Hrvatskoj malo jače rad na urbanim vrtovima. Urbana džungla je pokret koji je dosta popularan u svijetu,  objašnjava autor projekta Leon Božić.
Svi (lokalni) putovi vode u zagrebačku dizajnersku četvrt

Dok nastaje mural na osnovnoj školi u Laginjinoj ulici, na 90 dana običan ugao naselio je Space Invader, a druga instalacija Dine Belamarića je od betona i poziva djecu na igru i istraživanje.

Ono što je nama uvijek jako drago je kad netko kaže da je isprva mislio da se radi o ekskluzivnom dizajnerskom događanju, a onda uvide da je to projekt koji je koristan za sve nas,  ističe kreativna direktorica DDZ-a Ira Payer.

Optimizam s pokrićem vidi se i u Staroj vojnoj bolnici koja inače zjapi prazna, a sada je galerija dvjema izložbama: Lokalnim putovima i Rebootu koja donosi pregled regionalne scene i svega iza njezinih kulisa.

Ono što je radovima zajedničko je transformacija tradicije nasljeđa, bilo proizvodne kulture ili baštine dizajna. Primjerice objekti Nike Kralja postaju neki novi brend. Ova izložba, dakle, pokazuje ono čega nije bilo unatrag 10 godina, a to je da postoji već jedan ozbiljan razvoj,  komentira autorica izložbe Reboot Tatjana Bartaković.

Od Ljetnog kina u Vojnoj bolnici, preko koncerta na balkonu u Bulićevoj, do Bookse i Sajma malih izdavača – programi DDZ-a vraća život četvrti oko Martićeve ulice - žile kucavice koja uistinu postaje dizajnerska četvrt.