Audubonove 'Ptice Amerike' prodane za 9,6 milijuna dolara

Prvo izdanje knjige Johna Jamesa Audubona 'Ptice Amerike', jedne od najproslavljenijih knjiga iz prirodoslovlja, prodano je na dražbi u New Yorku za 9,65 milijuna dolara, priopćila je aukcijska kuća Christie's.

Bogato ilustrirana knjiga iz 19. stoljeća, koja sadrži više od 400 akvarela i gvaševa na kojima je prikazano 1037 ptica, jedan je od tek 13 kompletnih primjeraka za koje se vjeruje da su u privatnim rukama.

Kako je Audubon inzistirao na tome da svaka ptica bude prikazana u svojoj naravnoj veličini, slikao je na formatu 99 x 66 centimetara, tzv. double elephant folio. Cijena, koju je platio anonimni kupac, druga je najveća svota novca koja je plaćena za tu knjigu. Jedan je primjerak Ptica Amerike prodan 2010. za 10,27 milijuna dolara.

Ptice Amerike izlazile su u seriji dijelova između 1827. i 1838. godine i popraćene su detaljnim znanstvenim opisima. Bila je to višegodišnja misija Audubona, rođenog 1785. godine na Haitiju. Bio je nezakoniti sin jednog Francuza, pomorskog kapetana, trgovca robljem i vlasnika plantaže, i njegove služavke, Kreolke, koja će umrijeti nekoliko mjeseci po rođenju Johna Jamesa. Otac ga je na školovanje poslao u Francusku, potom na svoje imanje blizu Philadelphije. Strast za ptice pratila je Audubona od Kariba do Francuske pa do Amerike, a promatrati će ih i crtati svugdje.

Knjiga koja je prodana u četvrtak bila je u vlasništvu američkog poduzetnika i ljubitelja prirode Carla W. Knoblocha Jr. koji je preminuo 2016. Novac od prodaje ići će u svrhu očuvanja biljaka, životinja i prirodnih staništa kroz rad Zaklade obitelji Knobloch.