Đakovačka ergela postiže izvrsne rezultate u dresuri lipicanaca

Đakovačka ergela utemeljena je još davne 1506. i jedna je od najstarijih ergela u Europi. U njoj se ne uzgajaju samo svjetski poznati lipicanci, već je sve poznatija i po sjajnim rezultatima u dresurnom jahanju te natjecanjima jednoprega, dvoprega i četveroprega.

Upravo zbog kvalitetnog rada s lipicancima u sportskim aktivnostima, oni su u prigodnim glazbeno-prikaznim programima postali neizostavan dio turističke ponude ergele, uz obilazak pastuharnice i Ivan Dvora gdje je matično stado kobila. Tome pridonosi i suvremena jahaonica.
Četverogodišnji lipicanac započinje svoj svakodnevni dresurni program, a svoj optimum grlo daje oko desete godine života. Za kvalitetno uparivanje zaprege i postizanje dobrih rezultata na natjecanjima obuka je mukotrpna i traje od šest mjeseci do tri godine, ovisno radi li se o jednopregu, dvopregu ili četveropregu. Najbitnija je vozačeva mirna ruka bez nervoze.

Dobro osmišljen program s uvođenjem sportskoga dijela i prikaza obuke lipicanaca zainteresiranim skupinama, daje odlične rezultate, jer dosadašnja brojka od 20 000 godišnjih posjetitelja bit će uvelike nadmašena.