Peto izdanje 'Glazbe i grada'

Zagrebačko kulturno ljeto (Zg KUL) i ove će godine predstaviti jedinstvenu ponudu svih ljetnih kulturnih manifestacija i događaja na nizu atraktivnih lokacija od Trga kralja Tomislava, Bundeka, Gornjega grada do Novoga Zagreba, a u njemu sudjeluje više od 2500 umjetnika.

Kulturno ljeto započet će već poznatim projektom Glazba i grad. Koncertima ansambala Hrvatske radiotelevizije (HRT) na Trgu Kralja Tomislava otvorit će se ovogodišnje izdanje festivala Zagreb Classic. U suradnji s Gradom Zagrebom već petu godinu zaredom četiri će ansambla HRT-a – Zbor, Simfonijski, Tamburaški i Jazz orkestar – Zagrepčanima  i svima koji se u gradu zateknu ponuditi široki izbor glazbenih poslastica.

U srijedu, 20. lipnja, u 20.45 na rasporedu je koncert Zbora, Simfonijskog i Tamburaškog orkestra HRT-a. Tema koncerta je nestanak Austro-Ugarske Monarhije koji se zbio prije točno 100 godinu. Na repertoaru je tako glazba zemalja koje su tada nastale. Na programu su Slavenski plesovi, češkog skladatelja Antonína Dvořáka, Rumunjska rapsodija Georgea Enescua, Pequeña czarda, za saksofon i orkestar, španjolskog skladatelja Pedroa Iturraldea koji je na svoj način obradio mađarski ples, Plesovi iz Galante mađarskog skladatelja Zoltána Kodálya i izbor iz operete Šišmiš  Johanna Straussa mlađeg. Hrvatsku predstavlja Kolo iz baleta Licitarsko srce Krešimira Baranovića te Drmeš, za simfonijski i tamburaški orkestar Dubravka Palanovića, skladba naručena baš za ovu prigodu koja će na pozornici na Tomislavovom trgu doživjeti svoju praizvedbu.
 

                     Jiří Rožeň na probi sa Simfonijskim orkestrom HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Ansamblima ravna Jiří Rožeň, mladi češki dirigent s edinburškom adresom. Jiří Rožeň radi sa Škotskim simfonijskim orkestrom BBC-a, a ovo će mu biti hrvatski debi. Probe s ansamblima HRT-a su u tijeku, a suradnja s njima daje naslutiti da sve ispred pozornice i malih ekrana očekuje vrhunski glazbeni doživljaj,  istaknula je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a. UZ Zbor, Simfonijski i Tamburaški orkestar HRT-a nastupa i Zbor Cantores Sancti Marci, a probranu solističku ekipu čine sopranistice Martina Zadro i Ivana Lazar, tenor Krešimir Špicer i mladi saksofonist Jan Tominić koji će početkom kolovoza predstavljati Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Edinburghu.


              Jiří Rožeň i Jan Tominić na probi sa Simfonijskim orkestrom HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Dan poslije, na sam Svjetski dan glazbe, 21. lipnja u 22 sata, pozornicu preuzima Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem šefa dirigenta Andreasa Marinella. Na programu su djela Franka Zappe aranžirana za jazz orkestar, a gosti koncerta su pjevač Ervin Baučić, violinist Peter Ugrin i udaraljkaš Borna Šercar. Pozivamo sve da se nakon utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije, opuste uz dobru glazbu bilo na travnjaku Tomislavovog trga, bilo pred malim ekranima, poručila je Ivana Kocelj.

Izravan prijenos koncerta Zbora, Simfonijskog i Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem Jiří Rožeňa moći će se pratiti na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV1) i Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3), a koncert Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Andreasa Marinella samo na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV3). Radijska snimka emitirat će se u nekom od termina rezerviranom za jazz Hrvatskog radija. Komentatorica prijenosa je Jana Haluza, urednica Marija Ramljak, a redatelj Tvrtko Grgić. Oba koncert bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću HRTi usluge.