Frida Kahlo u londonskom V&A muzeju

Osobna ostavština jedne od najvećih umjetnica 20. stoljeća izložena je u londonskom Muzeju Viktorije i Alberta.

Olovka kojom je dodatno naglašavala svoje tamne, spojene obrve jedan je od 200-tinjak predmeta koji se, kao osobna ostavština Fride Kahlo, prvi put predstavljaju izvan Meksika.

Izložba "Frida Kahlo: Making Her Self Up" prikazuje njezinu odjeću i osobne stvari - povezujući ih s ključnim autoportretima i fotografijama i nudi nov pogled ne samo na njezinu umjetnost nego i na životni stil.

Frida je u mladosti doživjela prometnu nesreću koja ju je obilježila. Autoportreti, privatne stvari - kozmetika, korzeti, proteze - ali i intimni zapisi nakon spontanog pobačaja, neki su od eksponata. Većina ih je iz "Plave kuće", meksičkog doma koji je Frida dijelila s umjetnikom i životnim partnerom Diegom Riverom.

Ova jedinstvena izložba, koja je nastala desetljećima nakon njezine smrti, daje uvid u Fridin život i način na koji je stvarala svoj identitet te postala simbolom feminizma.

Kustosi se slažu da su njezina snaga, umjetnički izričaj i hrabrost da se suoči s predrasudama, boli i hendikepom i danas nadahnuće ženama diljem svijeta. Uostalom, samo je Frida mogla čak i od nožne proteze napraviti - umjetnost.

Mislim da je riječ o doista posebnoj izložbi jer prvi put Fridu vidimo kao osobu; kao umjetnicu, ali i ženu. Fridu sam na ovoj izložbi osobno upoznala - otkrila sam ženu koja je voljela parfeme, koja se voljela odijevati i koja nikada nije dopustila da je definiraju ograničenja. Bila je upravo ono što je željela,  istaknula je koautorica izložbe Circe Henestrosa.