Vrtoglavi iznosi za Picassa i Moneta

Portret jedne Picassove muze i skupocjena slika pariškog željezničkog kolodvora Claudea Moneta ponuđena su na dražbi impresionističkih i djela moderne umjetnosti u Londonu.

Monetov "Kolodvor Saint-Lazare, pogled izvana" slika je iz umjetnikove serije od 12 platna koja prikazuju motiv kolodvora. To je, kritičari se slažu, možda i najbolji Monetov rad koji se posljednjih 20 godina nudi na prodaju u Londonu. Slika je nastala godine 1877. i aukcijska kuća Christie's procjenjuje je između 22 i 28 milijuna funta.

Na aukciji, koja će se održati danas, našla se i Picassova "Žena u naslonjaču" nastala godine 1942. to je djelo bilo rijetko izlagano i nije se nudilo na aukcijama posljednjih 30 godina.

Slika je to na kojoj je znameniti španjolski umjetnik portretirao svoju zagonetnu muzu Doru Maar. Cijena? Prava sitnica. Dora Maar procijenjena je između 18 i 25 milijuna funta.

Na današnjoj će aukciji biti ponuđena i jedna Rodenova skulptura čija je vrijednost procijenjena na iznos između 5 i 7 milijuna.