'Za zlatne kapljice vrhunske kakvoće zaslužna je - priroda'

Ekološka proizvodnja i zdrava hrana svjetski su hit. No unatoč plodnom tlu i poticajima, u Hrvatskoj se i dalje ekološki proizvodi na jedva šest do sedam posto obradivih površina. Mladi vinar i njegov iskusni mentor u misiji su širenja ekoloških vinograda.

Mladi Saša Ćasić zarekao se da će raditi prema zakonima prirode ili nikako. Na suncem okupanim padinama pakračkoga gorja podignuo je 13 i pol hektara ekoloških vinograda. Lozu od bolesti štiti vapnom, galicom i sumporom, a hrani - stajnjakom od krava.

Tako ga je učio Ivan Enjingi čija ekološka priča traje više od tri desetljeća. S dvije tisuće narasla je na 500 tisuća trsova. Jer za zlatne kapljice vrhunske kakvoće, kaže ovaj vinarski znalac, zaslužna je - priroda. Čuvati je obveza je odgovornih proizvođača.