Festival vatrometa uz puno glazbe, gastro delicije i lunapark

Međunarodni festival vatrometa od danas do 1. srpnja ukrasiti će nebo iznad Zagreba, najavili su organizatori manifestacije, naglasivši da se festival vatrometa pretvorio u odlični turistički proizvod, kojega svake prati ogroman broj Zagrepčana i turista. 

U pirotehničkim krugovima Festival vatrometa u Zagrebu na Bundeku, priznat je u svijetu i postoje liste čekanja za ekipe koje bi voljele sudjelovati na njemu. Mjesto događanja je obala Save uz jezero Bundek, gdje će se od okupiti najbolji i najmaštovitiji svjetski priznati pirotehničari, te prirediti zabavu za pamćenje, pokazati svoje umijeće i zagrebačko nebo osvijetliti sa tisućama projektila.

Ove godine održava se po 18. put, a na dosad održanih 17 festivala nastupili su renomirani svjetski izvođači vatrometa iz brojnih država - Njemačke, Kine, Austrije, Poljske, Finske, Estonije, Češke, Rusije, Litve, Slovačke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Filipina itd.

Ovoga puta na zagrebačkom Bundeku predstavit će se tri vrhunske ekipe koji imaju zavidan svjetski rejting. To su kompanije koje su već osvojile mnoge  međunarodne festivale Bolshoy Prazdnik - ruski majstori oslikavanja neba, Fire Event iz Austrije poznati po svojoj fascinantnoj koreografiji i prikazivanju neba u obliku čarobne vatrene kulise,  te HC Pyrotechnics Belgija, koji su se već prije četiri godine predstavili zagrebačkoj publici.

Vatrometi se ispucavanju u skladu s muzikom, a ono što je zanimljivo sve tri ekipe će imati prve dvije minute zadanu temu - pjesmu iz zagrebačkog miljea.

I ove će godine tri ekipe predstaviti svoje umijeće spektakularnim 10-minutnim vatrometima, koji će obuhvatiti nebrojene projektile. Riječ je o posebno osmišljenim vatrometnim predstavama u kojima je uspucavanje vatrometa sinhronizirano s glazbenom podlogom. Ovakva ispucavanja pored velikog iskustva zahtjevaju razumijevanje pirotehnike i moderne računalne tehnologije, koja se koristi za regulaciju i ispucavanje vatrometa.

Tijekom sva tri dana festivala osiguran je i šarolik glazbeni program i zabavni sadržaj za sve uzraste i ukuse: za djecu se svakoga se dana u 22 sata priprema "dječiji  vatrome, a tu je i veliki lunapark, bogata gastro ponuda te puštanje lanterni za pomoć udrugama Krijesnica i Veliko srce malom srcu. U proteklih pet godina skupljeno je i predano  spomenutim udrugama oko 600.000  kunan. Gledatelji će elektronskim glasovanjem (glasačka mašina 5, 10, 15 i 20 bodova) odabrati pobjednika festivala.