Milijun kuna za vizualnu umjetnost i apel samostalnih umjetnika

Ministarstvo kulture objavilo je da s milijun kuna potiče vizualne umjetnike, a istodobno su se peticijom oglasili samostalni umjetnici.

Hrvatski vizualni umjetnici ovu će godinu pamtiti po pilot projektu Ministarstva kulture u sklopu kojega je izdvojeno milijun kuna za poticanje njihova stvaralaštva, a zanimljivo je da su se istodobno peticijom oglasili samostalni umjetnici koji apeliraju da se i njihovi glasovi čuju u izradi novog zakona o umjetnicima

Natječaj za poticaje vizualnim umjetnicima trajat će mjesec dana, a u rujnu će se znati komu će sredstva biti dodijeljena.

Milijun kuna rasporedit će se na sljedeći način: najbolja dva projekta dobit će po 75 tisuća kuna kn, 6 projekata bit će podržano s po 40 tisuća, a 15 projekata s po 20 tisuća kuna.Samo jedan projekt može proći na natječaju, a ugovor se potpisuje na 12 mjeseci.

Poziv će uključivati sva dijela: prvi se dio odnosi na potporu stvaranju, produkciji i distribuciji samih radova, a drugi na sufinanciranje troškova radnog prostora: u prvom redu na ateljee, ali i sve drugo što je potrebno vizualnim umjetnicima,  napomenula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinak.

Nakon jednom ostvarene potpore, umjetnici se ne mogu prijavljivati na nove natječaje idućih od 3 do 5 godina, ovisno o kategoriji.
Prednost imaju samostalni umjetnici koji su upravo ovih dana pod okriljem HDLU-a Zagreb organizirali potpisivanje peticije ''Vratimo dostojanstvo hrvatskim samostalnim umjetnicima“ ususret najavi novog Zakona o umjetnicima.

Kao udruga HDLU Zagreb proveli smo široko savjetovanje s umjetnicima i poslali smo prijedlog zakona na 14 stranica u Ministarstvo kulture, ali nikakav odgovor nismo dobili,  ističe predsjednica HDLU-a Zagreb Krešimira Gojanović.

Nezadovoljstvo je kulminiralo kada su članovi udruge željeli prisustvovati izboru predstavnika likovne struke, ali i svih samostalnih umjetnika koji nemaju svog predstavnika.

No, ministrica odgovara da nema razloga za strah: sve su poslane primjedbe stigle, a na dnevni će red doći u sklopu javne rasprave na jesen. Prije toga Ministarstvo je dalo izraditi prvu cjelovitu studiju o poreznom tretmanu dostupnu i na internetu.

Ono što je vrlo jasno pokazala porezna studija koju je radio Institut za financije da veliki broj prijepora i problema proizlazi iz nedostatne definicije obavljanja umjetničke djelatnosti u matičnom zakon,  komentirala je ministrica Obuljen Koržinek.

Ovo je jedan od najzahtjevnijih reformskih propisa u sadašnjem mandatu Ministarstva kulture uz koji se veže i Zakon o kazalištu, za koje se tek trebaju zasukati rukavi.