45. obljetnica naseljavanja risova u Dinaride

Ove godine se obilježava 45. obljetnica od naseljavanja risova u Dinaride, stoga je u sklopu LIFE Lynx projekta snimljen dokumentarni film 'Put risa' koji odaje počast lovcima i šumarima koji su sudjelovali u ovom poduhvatu.

Početkom 20. stoljeća ris je zbog prekomjernog lova nestao iz područja Dinarida, no 1973. godine šest je životinja naseljeno iz Slovačke u Sloveniju. Već 45 godina potomci tih šest jedinki se međusobno razmnožavaju i budući su izolirani od susjednih populacija, danas risovima u Dinaridima prijeti izumiranje zbog gubitka genske raznolikosti i parenja u srodstvu.

Dokumentarni film 'Put risa', u trajanju od 20 minuta, donosi razgovore s ključnim ljudima iz Hrvatske i Slovenije koji su sudjelovali u naseljavanju 1973. godine, te predstavlja napore koji se danas poduzimaju za spas populacije.

Risovi (lat. Lynx) su rod iz porodice mačaka (Felidae). To su srednje velike mačke dugih nogu, velikih ušiju s čuperkom na vrhu i kratkim repom. Sve vrste imaju manje ili više izražene "brade", čuperke duže dlake, na obrazima. Uglavnom žive samotnjačkim životom, iako, ponekad, nekoliko risova živi zajedno. Sezona parenja je u kasnu zimu i ženke obično donose na svijet od 2 do 4 mladunca godišnje. Gestacija traje oko 70 dana. Majka se brine za mlade oko godinu dana, a poslije toga su samostalni. Hrane se pticama, malim sisavcima i ribama, ali i većim sisavcima poput ovaca i koza. Risovi obično love na tlu.