Banksy oslikao Pariz muralima posvećenima imigraciji

Britanski crtač grafita zvan Bansky oslikao je zidove u Parizu muralima posvećenima migraciji, u trenutku dok se europski čelnici spore oko toga kako zbrinuti migrante koji bježe u Europu.

Radovi su se počeli pojavljivati prošle srijede, u povodu Međunarodnog dana izbjeglica, a neki murali već su vandalizirani.

Jedan mural, na ulici u sjevernom Parizu gdje migranti spavaju na otvorenom, prikazuje crnu djevojku kako sprejom iscrtava ružičast uzorak preko nacističke svastike. Slika je potom namjerno precrtana kako bi izgledalo kao da djevojka crta svastiku.Drugi murali tipični su za Banskyja i prikazuju, primjerice, štakora koji je uobičajen u drugim njegovim djelima, u ovom slučaju kako leti zrakom na čepu od boce šampanjca.Bansky, čiji pravi identitet nije poznat, poznat je po grafitima, uključujući na izraelskoj ogradi na Zapadnoj obali i u Disneylandu gdje je naslikao lik zatočenika iz Guantanama u stvarnoj veličini.

Umjetnik je iz engleskog grada Bristola, a njegova djela postala su jako vrijedna. Francuske vlasti postavile su zaštitno staklo na njegovu sliku osnivača Applea Stevea Jobsa kao izbjeglice na zidu u migrantskom kampu u Calaisu 2015.