Prirodni bonsai na krovu crkvice

Kada iziđe iz svoga doma, Ivicu uvijek iznova oduševi isti prizor: stara kamena crkvica svetoga Petra i Pavla, s krovom iz kojeg je izrastao minijaturni bor. Bez ovoga prizora nezamisliva je razglednica Nerežišća na Braču, slikovitog mjesta bogate povijesti, koje je gotovo nemoguće zaobići na proputovanju s jednog kraja otoka na drugi.

Na apsidi ovaj borić je u biti prirodni bonsai, čak nitko ne zna ni koliko je star, sam je nikao i razvijao se onoliko koliko su mu uvjeti dopuštali uz malu količinu zemlje i vode. To mu je omogućio i način gradnej ove crkve, naime zidovi su od dvoslojnog kamena i unutra su apsidi vapno i jedna vrsta zemlje, objašnjava Ivica Martinić.

Ovdašnji ljudi jako su ponosni na svog najstarijeg stanovnika mladolika izgleda. Misterij o njegovu nastanku i dalje traje: kako je i kada sjeme crnog bora dospjelo na crkveni krov, zašto je takav kakav jest…

On je ostao mali prirodno, nije ga niko oblikovao, kaže Ivica. Jednu jedinu godinu nakon rekonstrukcije krova  postojala je čak opsanost da će se osušiti, onda se angažiralo cijelo mjesto u biti, zalijevajući ga da opstane. Opstao je i vjerojatno će ostati još dugo i dugo, nada se Martinić.