Brodo lego 2

U utrobi broda koji tek nastaje bučno je, vruće, tamno i užareno. Teški materijali, cijevi i masivne konstrukcije s kojima svakodnevno u škevrovima rade brodograditelji utkani su u umjetnička djela trogirskog akademskog kipara Vilima Halbartha koji je i sam u mladosti iskusio brodogradnju iz prve ruke.

Novim umjetničkim opusom "Brodo lego 2" predstavio se u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. Riječ je o interaktivnoj instalaciji koja prati tijek gradnje a posjetiteljima nudi kretanje kroz unutrašnjost broda.

Da posjetitelji dožive taj unutarnji svijet broda, sam čim građenja, taj nekakvi mistični ulazak u utrobu broda, kao da si ušao u nekakav rudnik u kojemu se događaju nekakve svjetlosne zvukovne forme, dosta je klaustrofobično, crno, mračno, to sam pokušao naglasiti ovom izložbom, kaže autor izložbe.

Halbarth svoja djela i stvara u halama Brodotrogira gdje istražuje tehnološke, zanatske i estetske mogućnosti materijala uobičajenih u brodogradnji, pokušavajući i tako ukazati na važnost opstanka hrvatske brodogradnje.

"Brodo lego 2" interaktivna je ambijentalna instalacija koja prati tijek gradnje i posjetiteljima, baš kao i brodograditeljima, nudi kretanje u unutrašnjosti broda, zvučni i vizualni doživljaj.  Posjetitelji prolaze kroz skulpturu i mogu je osjetiti.