6. srpnja 1838. - Rođen Vatroslav Jagić

U Varaždinu je 6. srpnja 1838. rođen veliki hrvatski filolog Vatroslav Jagić, jedan od najvećih autoriteta u slavistici.

Mladost je proveo u Varaždinu i Zagrebu, a u Beču studirao klasičnu filologiju. Istodobno se bavio slavistikom, koju je predavao u ono vrijeme jedan od najpoznatijih slavista Franc Miklošič. Nakon završetka studija vraća se u Zagreb i postaje profesorom klasične filologije na gimnaziji. Zajedno s Račkim i Daničićem uveo je slavistiku u Jugoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti.

Ubrzo je zbog političke aktivnosti otpušten s gimnazije, ali je u to vrijeme već bio poznati slavist i izvan granica zemlje. Pošto je doktorirao filozofiju u Leipzigu preuzeo je katedru komparativne lingvistike u Odesi. Tri godine kasnije pružila mu se prilika da se vrati u rodni kraj i preuzme katedru slavistike na Sveučilištu u Zagrebu, što nije mogao učiniti zbog nesporazuma s vlastima. Preuzeo je katedru slavenske filologije u Berlinu, koji njegovom zaslugom tada postaje središte slavistike.

Ni u Berlinu se nije dugo zadržao već odlazi u Petrograd, gdje postaje članom tamošnje Akademije. Napokon se vraća u Beč, grad u kojem je studirao i u kojem je počeo razvijati slavistiku. U Beču je ostao i nakon umirovljenja, sve do smrti u kolovozu 1923. Iznimno je mnogo pisao i objavljivao. Pokretač je lista "Arhiv za slavensku filologiju", središnjeg glasila slavenske filologije, koji uređuje punih 45 godina. Nema područja u slavistici kojim se on nije bavio.