Zijah A. Sokolović otvara "Ljetne noći Teatra EXIT"

Devetu godinu zaredom zagrebačku ljetnu kulturnu ponudu upotpunit će kazališna revija Teatra Exit "Ljetne noći Teatra EXIT", koje ove godine od danas do 4. kolovoza u atraktivnom prostoru atrija Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) donose 19 hit-predstava, od kojih tri regionalna i jednako toliko domaćih gostovanja.

Program danas otvara Zijah A. Sokolović sa svojom kultnom monodramom "CABAres CABArei", predstavom o upoznavanju, o iskustvu, o običnom danu, o uspjehu i neuspjehu, o dogovaranju, o borbi mišljenja, o hrani, o zdravom razumu, o vožnji autom, o budućnosti, o kazalištu kao frižideru zabluda o mediokritetima, o rodbini, o zaostalosti, o pomirenju sa životom, o budalama, o seksu i starosti.

U programu su brojne uspješnice s redovitog repertoara Teatra EXIT, pa će tako publika u MUO-u imati prilike pogledati "Njuške", prema popularnom predlošku australskog dramatičara C.J. Johnsona i u režiji Matka Raguža, koja prati sudbine petnaestak različitih karaktera pasa kroz niz zabavnih monologa koje naizmjence izvode glumci Filip Križan, Janko Rakoš i Enes Vejzović.

Uz niz Exitovih hit-predstava kao što su "SHAKEspeare na EXit", "Dvoje", "Ja, tata!", "Kako misliš mene nema?!", "Taksimetar", "Pluća", "Izložak br. 49", "Balon" i "Münchhausen", 'Ljetne noći' ove godine obuhvaćaju i po tri regionalna i domaća gostovanja.

U Zagrebu će, tako, gostovati predstava "Sjeveroistok" Torstena Buchsteinera u režiji Jane Maričić i u produkciji Beo Arta 2015 i BITEF Teatra iz Beograda, koja se bavi istinitim svjedočenjima preživjelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. godine, kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno kazalište i zahtijevala od Rusa da povuku svoje trupe iz mjesta Groznog.

"Beton mahala" dramske grupe 'Joj, evo ih ovi' iz Novog Pazara u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića nagrađivana je predstava koja progovara o problemima mladih u Novom Pazaru dotičući se pritom političkih, vjerskih i društvenih pitanja. U Srbiji je izazvala brojne kontroverze, a u njihovom matičnom gradu zabranjena je od strane političkih moćnika.

"Neuručena pisma" Kulturnog centra Beograd, u izvedbi Dušanke Stojanović Glid i Gorana Jevtića, virtualna je prepiska dvoje velikih pisaca - Isidore Sekulić i Alberta Camusa.

Od domaćih gostovanja, publika će u MUO-u moći pogledati predstavu "Ubojstvo u klubu Quasimodo" PlayDrame iz Splita i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar u režiji Nenni Delmestre; predstavu "Konstelacije" Nicka Paynea u režiji Aide Bukvić, čija se premijera tek očekuje na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture, te nagrađivanu "Posljednju Freudovu seansu" Marka St. Germaina u produkciji Kazališta Planet Art i režiji Marka Torjanca.

Sve predstave počinju u 21 sat, ulaznice se mogu kupiti na blagajni Muzeja za umjetnost i obrt od 20. lipnja ili putem Ulaznica.hr, a sve informacije o programu i predstavama nalaze se na poveznici www.teatarexit.hr.